Account
Logo
Zoeken
9 °C

Archieffoto Ziekenhuis Nij Smellinghe

Druk op de noordelijke zorg blijft hoog

do 28 oktober 2021, 12.59 uur

LEEUWARDEN - De besmettingen met het coronavirus nemen landelijk toe, zo ook in de drie noordelijke provincies. De verwachting is dat deze stijging de komende weken verder doorzet. "Op dit moment is de situatie in Noord-Nederland beheersbaar, maar als gevolg van de besmettingen en ziekte onder zorgpersoneel blijft de druk op de zorg hoog." dat laat het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland weten.

Vanuit andere regio's komen weer verzoeken tot overname van Covid-patiënten naar onze regio. Sinds woensdag 20 oktober spreidt het LCPS weer patiënten tussen de regio's.

Aantal Covid-patiënten

Op dit moment liggen er in totaal in Nederland 859 Covid-patiënten in de ziekenhuizen, drie weken geleden waren dat er 469. Landelijk liggen er nu 200 Covid-patiënten op de IC's. In Noord-Nederland liggen momenteel 14 Covid-patiënten op de IC, hiervan komen 3 patiënten uit een andere regio. Klinisch zijn er 659 Covid-patiënten opgenomen in Nederland, waarvan 38 patiënten in het Noorden, hiervan komen 6 patiënten uit een andere regio.

In vergelijking met vorige coronagolven zijn er minder Covid-patiënten opgenomen in de (noordelijke) ziekenhuizen. "Het verschil met die vorige golven is dat de reguliere zorg nu grotendeels weer is hervat en toen niet. Daarnaast zijn er nu minder (IC)-verpleegkundigen beschikbaar. Hierdoor kunnen we minder patiënten op de IC's opnemen. Het tekort aan IC-verpleegkundigen komt onder andere door een hoog ziekteverzuim. Waar in eerdere golven verpleegkundigen van andere afdelingen bijsprongen op de IC, kan dat nu niet. Onder verpleegkundigen is er een verhoogd ziekteverzuim en zij zijn nodig op de eigen afdelingen."

Per dag wordt bekeken hoe de situatie is in de noordelijke ziekenhuizen en er wordt alles aan gedaan om (alle) patiënten zo goed mogelijk zorg te bieden.

Griepseizoen

"De druk neemt dus toe en ook de prognoses van het RIVM voorspellen een najaar en winter met meer Covid-besmettingen. Daarnaast is de verwachting dat er een stevig griepseizoen volgt. Afgelopen winter is de griep nagenoeg weggebleven door de coronamaatregelen. Hierdoor hebben mensen minder weerstand opgebouwd tegen de griep. Dit kan leiden tot een flinke toename aan grieppatiënten in de ziekenhuizen."

Wat kun je zelf doen?

Iedereen kan helpen de komende periode het besmettingsrisico op corona en griep zo klein mogelijk te houden. Het AZNN adviseert allereerst om de inmiddels bekende basismaatregelen in acht te nemen: 1,5 meter afstand, mondneusmaskers op plaatsen waar dat nodig is, handen wassen. "Daarnaast is het van groot belang om thuis te blijven bij klachten en altijd telaten testen bij de GGD, ook als je een negatieve zelftest hebt."

De grote meerderheid van de patiënten die nu zijn opgenomen met COVID-19 zijn niet gevaccineerd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost


regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof


ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!



regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer