4 °C

© WâldNet |  De Nee Nee sticker bestaat al jaren, nu moet het principe omgedraaid worden

Smallingerland bereidt zich voor op Ja Ja-sticker

wo 27 oktober 2021 10.21 uur

DRACHTEN - Smallingerland bereidt zich serieus voor op de invoering van een Ja Ja-sticker. Daarmee vragen inwoners van de gemeente nadrukkelijk om ongeadresseerd drukwerk. Als de sticker niet op de klep van de brievenbus is geplakt, mag de bezorger ervan het betreffende adres overslaan. Huis-aan-huisbladen mogen wel in de bus worden gemikt.

Vier jaar geleden stond het bezorgen van de gratis kranten bij stickerplakkers nog ter discussie, maar de Smallingerlandse raadsleden stemden dinsdagavond unaniem voor een motie van FNP, GroenLinks en D66, die om een onderzoek naar de invoering van de Ja Ja-sticker vroeg.

Smallingerland kan fors op het ophalen van oud papier besparen, zo rekende fractievoorzitter Peter Lesterhuis van Groen Links voor. Hij schat de jaarlijkse hoeveelheid op 300.000 tot 400.000 kilo, zo'n dertig tot veertig vuilniswagens vol. Zestien gemeenten die de Ja Ja-sticker al hebben ingevoerd, haalden op jaarbasis 27 miljoen kilo minder oud papier op. Krantenlezers hoeven zich geen zorgen te maken: Drachtster Courant en Weekblad Actief blijven bij de inwoners van Smallingerland op de deur mat ploffen.

Keuzevrijheid

Mensen hebben met de verschillende stickers keuzevrijheid, zo benadrukte Lesterhuis. De in plastic verpakte pakketten ongeadresseerd reclamedrukwerk worden vaak ongelezen weggegooid. "Dat papier en die inkt wordt gerecycled, maar dat kan niet onbeperkt. De kwaliteit wordt dan slechter en uiteindelijk kan het papier alleen nog maar voor eierdoosjes worden gebruikt", aldus Lesterhuis.

Eerst onderzoek

Na een schorsing besloten de raadsleden om het college voldoende tijd te geven voor een onderzoek naar de voor- en nadelen en vooral de kosten, die met invoering van de sticker gemoeid zijn. Weliswaar bespaart de gemeente bijvoorbeeld op het laten rijden van vuilnisauto's, maar er zijn ook andere kosten. De gemeente wordt door inwoners wel benaderd met allerlei vragen over oud papier. "Daar hebben we formeel niets mee te maken, maar we zijn er wel mee bezig en die kosten moeten ook worden meegenomen", noemde wethouder Marie le Roy als voorbeeld.

Digitale reclame

Smallingerland zal de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vragen om een duidelijk beleid in de oud-papierkwestie. Nu nog houdt de belangenorganisatie zich op de vlakte. FNP'er Durk Oosterhof vroeg nog naar de mogelijkheid om in dit onderzoek de digitaal geadresseerde reclame mee te nemen, maar "soks is miskien in stap te fier".

 

Regionaal nieuws

Advertentie

zaterdag 27 november | 30 reacties

Sinterklaasintocht Anjum

Advertentie