3,2 °C

© WâldNet |  Archieffoto: gasveld Burgum

Minister Blok: geen nieuwe gasvelden in Tytsjerksteradiel

wo 20 oktober 2021 16.02 uur

BURGUM - Minister Blok stemt niet in met het boren naar gas in nieuwe gasvelden bij Burgum. Dat heeft de Rijksoverheid donderdag bekendgemaakt. De bestaande winning van gas uit de gasvelden van 'Tietjerksteradeel' mogen wel doorgaan tot 2030.

Er is wel een voorwaarde gesteld. De bodembeweging mag niet meer toenemen dan de huidige verwachting. De minister stemt niet in met gaswinning uit nieuwe velden.

Minister Blok van Economische Zaken en Klimaat (EZK) baseert zijn voornemen op uitgebrachte adviezen van onder andere het Wetterskip, Staatstoezicht op de Mijnen, TNO en de betrokken overheden.

De aanleiding voor het gewijzigde winningsplan is een aangepaste productieverwachting voor de gasvelden binnen het winningsplan Tietjerk. Die verwachting is aangepast omdat gasproducent Vermilion de productie uit de bestaande gasvelden wil optimaliseren en op nieuwe locaties wil boren. Deze inzichten en plannen vereisen een actualisatie van de productieprognose, de bodemdalingsvoorspellingen en de seismische risicoanalyse. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ziet erop toe dat Vermilion aan de afgesproken voorwaarden voldoet en kan handhavend optreden als de maximale bodemdaling in zicht komt.

Gaswinning uit de kleine velden
Het gasveld Tietjerk is een zogenoemd 'klein gasveld'. In Nederland zijn er zo'n 240 kleine gasvelden waarvan ongeveer de helft op land ligt. De kleine gasvelden zijn belangrijk voor Nederland: hoewel Nederland van het gas af gaat, is gas de komende decennia nog nodig als energiebron. Gebruik van gas uit eigen land leidt daarbij tot minder uitstoot dan geïmporteerd gas.

De risico's en impact van gaswinning uit kleine velden zijn volgens het rijk veel kleiner dan bij de winning in het Groningerveld. Waar het gas uit kleine velden veilig gewonnen kan worden, zoals in Tietjerk, wordt de winning toegestaan. De veiligheid is beoordeeld door onder andere Staatstoezicht op de Mijnen, de Technische Commissie Bodembeweging.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie