10,7 °C

© WâldNet

Boekhouder drukt vier ton achterover: half jaar cel

di 12 oktober 2021 15.21 uur

LEEUWARDEN - Een 53-jarige oud-boekhouder uit Drachten is wegens de verduistering van ruim 400.000 euro van zijn werkgever veroordeeld tot een half jaar cel plus een half jaar voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) had veertien maanden cel geëist.

Geld voor vliegtickets en handel in munten

De boekhouder heeft in krap tien jaar tijd, vanaf 2008 tot maart 2017, meer dan vier ton achterover gedrukt van zijn werkgever, een assurantiekantoor in Leeuwarden. Dat gebeurde door geld over te boeken naar zijn privérekening, privébetalingen te doen van de bedrijfsrekening – onder meer vliegtickets en de handel in munten – en extra salaris dat hij zichzelf eigenhandig had toebedeeld.

Kantoor geld geleend voor overname

De Drachtster vond dat hij wel recht had op eigen salaris, omdat hij alles op financieel gebied alleen moest doen. Ook zou hij het kantoor geld hebben geleend voor de overname van een ander bedrijf. De bedragen die hij van de bedrijfsrekening haalde, moesten worden gezien als aflossing van de lening.

In civiele zaak veroordeeld

De oud-werkgever moest alle zeilen bijzetten om het kantoor van de ondergang te redden. De Drachtster is in een civiele zaak bij verstek veroordeeld: hij moet 412.000 euro terugbetalen. In de strafzaak had hij geen advocaat, hij kon het gevraagde voorschot niet betalen. Het OM eiste twee weken geleden ook een beroepsverbod.

Beslag gelegd op bezittingen

Dat vond de rechtbank niet meer passend: de man is sinds begin 2017 geschorst door zijn werkgever en sindsdien heeft hij niet meer als boekhouder gewerkt. Er is beslag gelegd op zijn bezittingen en bankrekeningen. De rechtbank woog in zijn voordeel dat de zaak lang op de plank heeft gelegen.

 

Regionaal nieuws

10,7 °C
13 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.