4,9 °C
Foto: Geert Huisman

Skûtsje Nooit Gedacht komt weer thuis

vr 01 oktober 2021 14.47 uur

KOOTSTERTILLE - Het skûtsje Nooit Gedacht komt na een lange reis uit Parijs terug naar Kootstertille. In 1901 werd het skûtsje Nooit Gedacht gebouwd op de werf van Joon Molles van der Werf in Kootstertille.

Meerdere Nederlandse eigenaren

Voordat het skûtsje in Parijs belandde, heeft het schip meerdere eigenaars gehad. Het is in 1901 gebouwd voor een zekere J. Dam uit Beetsterzwaag. In 1909 ging het schip over naar een E. de Vries uit Leeuwarden en daarna door naar Roel Kerkhof uit Heerenveen in 1932. De vierde eigenaar kwam uit Nieuwehorne, waar Jacob Koen in 1945 het schip overnam.

De eerste vier eigenaren gebruikten het schip als vrachtschip, maar de vijfde eigenaar uit Kampen bouwde het schip om tot een woonschip. In 1965 ging het schip naar de familie Dorsman uit Dubbeldam. Het schip werd een recreatieschip en kreeg de naam 'Vrouwe Christina'.

Lady Lise

Na de zevende eigenaar, die onbekend is, vond het skûtsje een weg naar Frankrijk. Brigitte en Eric Donon namen het schip over in 1989 en maakten er een bed en breakfast van. Het schip ging over op hun zoon Maxim Donon. Samen met zijn zus Lise noemden ze het schip 'Lady Lise'. Zij hebben besloten om het schip terug te schenken aan de gemeente Achtkarspelen.

Werkgelegenheidsproject

De gemeente Achtkarspelen wil het skûtsje graag behouden. Het skûtsje komt in het werkgelegenheidsproject het Beurtschip waar het gerestaureerd wordt. Binnen dit project worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid tot vakman. Ook houtbewerking speelt daarbij een rol in. Voor participatie is er binnen de gemeente een budget en daar past dit project in.

FOTONIEUWS
        

 

Regionaal nieuws

Advertentie

zaterdag 27 november | 30 reacties

Sinterklaasintocht Anjum

Advertentie