11.1 °C

Harkema-Opeinde start winnend tegen Opende

zo 26 september 2021, 14.14 uur

HARKEMA - Na drie competities zonder zege op speeldag 1 is Harkema-Opeinde erin geslaagd de jaargang van 2021/2022 winnend te beginnen. Net als 4 jaar geleden was Opende het slachtoffer. Waar de seizoensouverture van 2017 uitmondde in een simpele 0-5 overwinning, had de winstpartij van dit weekeinde meer voeten in de aarde. In een boeiend voetbalgevecht slaagde Harkema-Opeinde er in de tweede helft in Opende op de knieën te krijgen. Het eindigde op De Bosk in 3-1.

Het verwachtingspatroon van de Harkema-aanhang was na de voorbereiding niet torenhoog. Al na 38 seconden liep het vertrouwen in een goede afloop een nieuwe deuk op. Met een strakke uithaal vanaf een metertje of 20 opende Corwin Westerhof de score. Opende had de thuisploeg direct bij de strot en kreeg nog geen 4 minuten later een uitgelezen mogelijkheid de score te verdubbelen.

Dit keer was doelpuntenmaker Westerhof in kansrijke positie niet trefzeker. Pas in de tiende minuut kwam Harkema-Opeinde enigszins op adem. Spoedig was de gelijkmaker een feit. Een verre ingooi van Wytse Couperus werd doorgekopt door Hille Postma. Met een magistrale omhaal bracht Hilbrand Benedictus de 1-1 stand op het scorebord. Het spel golfde na de gelijkmaker op en neer, waarbij de beste kansen aanvankelijk voor Harkema waren. Ronald van der Wal omspeelde keeper Van de Haar.

De hoek waaruit Van der Wal schieten moest was te lastig om de bal in het verlaten doel te krijgen. Kort hierop zag Wytse Couperus zijn inzet gestopt worden door de Peender goalie. In het slot van de eerste helft was er weer een overwicht voor de bewoners van de Fries-Groningse grensstreek. Harkema-doelman De Graaf voorkwam een achterstand door op prima wijze een kopbal over de deklat te tikken. Eppie Wouda mocht niet klagen dat hij alleen een vrije trap tegen kreeg toen hij Corwin Westerhof vloerde.

Opende zette de goede lijn na de pauze door. André de Graaf ranselde een pegel van Roan Alssema uit de hoek. Erwin Henstra schoot voorlangs na een steekpass van Corwin Westerhof. Tamelijk onverwacht was het de thuisploeg die in de 63ste minuut afdrukte. Een geplaatste vrije trap van Alex van der Tuin belandde op de binnenkant van de paal. De zoals altijd hard werkende Hille Postma was attent en knalde de bal in het lege doel. Harkema-Opeinde bleef na de 2-1 fier overeind.

In de 75ste minuut kwam het zelfs op een 3-1 voorsprong. De wijze waarop dit gebeurde was discutabel. Opende-aanvoerder Wietse Eringa begon aan een opbouw, maar verstapte zich en ging door zijn enkel. Hibrand Benedictus profiteerde optimaal van dit misfortuin, pikte de bal op, liep op doelman Van de Haar af en scoorde beheerst. Benedictus verdiende hiermee wellicht niet de sportiviteitsprijs, maar deed uiteindelijk niet iets ongeoorloofds en besliste hiermee de partij. Opende kwam deze tik niet boven.

In het laatste kwartier had "De Heide", waar junior Twan Polder verdienstelijk zijn officiële debuut maakte, de score een fraaier aanzien kunnen geven. Ronald van der Wal raakte alleen voor het vijandelijke doel de voeten van keeper Van de Haar, Fokko Spinder mistte de bal van dichtbij na een vrije trap van Albert Veenstra en Geert van der Tuin frommelde een milliseconde nadat arbiter Van der Werf het spel had afgefloten de bal in de touwen. Een afgetekende zege voor de thuisploeg had geen recht gedaan aan het spelbeeld. Opende bewees op De Bosk dat het een ploeg heeft om terdege rekening mee te houden.

Zaterdagmiddag bleek maar weer wat een voorbereiding zegt. De afgelopen jaren waren de verwachtingen aan Harkema-zijde vaak enorm na een soepel verlopen voorbereiding, met een tegenvallende competitiestart als opbrengst. Dit jaar zorgden de oefen- en bekerwedstrijden niet voor een hosannasfeer, met een driepunter als resultaat bij de seizoensouverture. Voetballend kan het soms beter bij de ploeg van het technisch trio Van Dijk-Pander-From.

Er is één aspect waar Harkema-Opeinde nimmer op afgebrand kan worden: inzet, bereidheid om voor elkaar te werken en wilskracht. Ook zaterdagmiddag was de werklust weer hartverwarmend. Dat "De Heide" dan een lastig ploegje is om te verslaan, is meermaals gebleken. Volgende week zal die inzet weer volop nodig zijn. In Garijp wordt dan de immer lastige uitwedstrijd tegen V en V'68 afgewerkt.