6,2 °C

© WâldNet

Bouw drijvend zonnepark nabij Ureterp gestart

vr 17 september 2021 10.43 uur

URETERP - GroenLeven is gestart met de bouw van een drijvend zonnepark op de Lippe Gabriëlsplas nabij Ureterp. Op de plas zullen ruim 25.000 drijvende zonnepanelen worden geplaatst, die na afronding en aansluiting voldoende groene stroom zullen opwekken voor ruim 4.000 huishoudens.

Het is het tweede drijvende zonnepark dat GroenLeven realiseert in de gemeente Opsterland, die met de komst van de groene energiebron een belangrijke stap zet in haar duurzame doelstellingen.

Opsterland heeft zichzelf als doel gesteld om in 2035 energieneutraal te zijn. Wethouder Rob Jonkman: "Er worden door inwoners en bedrijven allerlei initiatieven genomen om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Als gemeente ondersteunen wij dat dat van harte. Ook dit mooie project in Ureterp past in goed rentmeesterschap, om onze aarde beter door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen."

Speciaal drijvend systeem

Het drijvende systeem is zo ontworpen dat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Zo maakt het systeem gebruik van panelen die licht doorlaten en brede lichtstraten. De panelen worden laag bij het water gemonteerd zodat de andere oever nog steeds zichtbaar zal zijn. Er wordt gebruik gemaakt van bodemverankering, waardoor ankers niet aan de wal bevestigd hoeven te worden.

Verrijking van natuur en recreatie

Het zonnepark levert de omgeving ook nog wat op. Zo zal er een kleinschalige fruitboomgaard aangelegd worden. Verder zullen er nabij de plas op diverse locatie vleermuiskasten en vogelnestkastjes bevestigd worden en worden er wiepen aan de oostoever van de plas bevestigd ter bevordering van de vispopulatie en amfibieën. Ook wordt er met diverse aanpassingen gezorgd voor een verbeterde beleving voor de bezoeker/recreant. Zo zal er een nieuw wandelpad langs de plas aangelegd worden en diverse uitkijkpunten worden toegevoegd, die tevens mogelijkheden bieden voor een picknick. Verder worden de vislocaties in de plas verfraaid.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie