13,2 °C

© WâldNet |  Hrunamannahreppur in IJsland

'Strijd alcohol en drugs onder jeugd vergt maatwerk'

wo 15 september 2021 09.00 uur

DRACHTEN - De strijd tegen gebruik van alcohol en drugs onder de jeugd in Smallingerland vergt maatwerk. Op allerlei fronten zijn organisaties al actief, maar het kan altijd beter. Invoering van het succesvolle IJslandse model, dat het middelengebruik onder de IJslandse jeugd sterk terugdrong, is niet zonder meer mogelijk. De gemeente Smallingerland bekijkt eerst of een brede aanpak mogelijk is.

De ChristenUnie kwam dinsdagavond tijdens Het Debat met een motie, waarin de raad gevraagd werd om volgend jaar al het IJslandse preventiemodel te werken. Tijdens een proefperiode van drie jaar hebben zes Nederlandse gemeente al met de daarin gebruikte maatregelen gewerkt. Volgens Anita Merkus van de ChristenUnie, die de motie indiende, is die proef zeer succesvol verlopen.

"De maatregelen zijn bewezen effectief. Met de invoering in Smallingerland willen we de problemen verder terugdringen. Jongeren vervelen zich, ook door corona, en dat geeft overlast op veel locaties: geweld met messen, coniferenbranden en rondzwervende jongeren op straat, gebruik van alcohol en drugs als lachgas en het levensgevaarlijk 3-MMC. Als we nu met preventiemaatregelen in de jeugd investeren, dan verdient zich dat dubbel en dwars terug", aldus Merkus.

De sympathie voor het buitenlandse preventiemodel onder de andere raadsleden was groot, maar zonder meer meedoen vinden ze een stap te ver. Ze willen graag eerst onderzoeken of IJslandse maatregelen deels of helemaal in Smallingerland toegepast kunnen worden. De maatschappelijke organisaties Carins en MOS hebben volgens ELP-raadslid Wally Postma-Velsen voldoende capaciteit om de jeugd te helpen. PvdA’er Johannes Veldkamp ging een stap verder: "Wy kinne miskien ek wol útkomme op in eigen Smellingerlâns previnsjemodel".

Wethouder Bert Westerink mopperde op de snelheid, waarmee de ChristenUnie het IJslandse model ingevoerd had zien willen worden. "We kregen uw motie vrijdagmiddag in de mail en we moeten er dinsdagavond al over besluiten. Dat is te vroeg. We kunnen nu nog niet alle gevolgen overzien", aldus de wethouder. VVD’er Marco Molhoek wilde graag ook provinciale projecten als Nuchtere Fries van GGD Fryslân in de beraadslaging meenemen.

 

Regionaal nieuws

woensdag 15 september | 4 reacties

Zeven inbraken in een week