Account
Logo
Zoeken
7.3 °C
Regenboogvlag wappert ook in Smallingerland

Regenboogvlag wappert ook in Smallingerland

vr 3 september 2021, 10.29 uur

DRACHTEN - Als laatste gemeente in Friesland hijst Smallingerland op zaterdag 16 oktober voor het eerst de regenboogvlag in top. Burgemeester Jan Rijpstra ontving dinsdagavond een exemplaar uit handen van D66-raadslid Roy Postma-Drenth. Aanleiding was een motie van GroenLinks om als gemeente aan te sluiten bij de club van regenbooggemeenten, als laatste in Friesland, die op haar beurt de laatste provincie in Nederland was.

Niet alleen mensen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en queer zijn, de zogeheten LHBTIQ+-groep, moeten een steun in de rug krijgen, maar iedereen die wordt gediscrimineerd, zo besloot de voltallige gemeenteraad uiteindelijk. "Met het hijsen van de vlag zijn we er nog lang niet. Als gemeente moeten we ook beleid maken en uitvoeren", betoogde de indiener van de motie, Luciënne Meinsma. Burgemeester en wethouders zetten daar nu stappen in.

Drie jaar geleden werd een voorstel daartoe nog weggestemd, maar het verhaal dat een jonge inwoner vorige maand in de Ronde Tafel vertelde, zette raadsleden aan het denken. Zijn ervaringen waren voor de GroenLinks-fractie ook directe aanleiding om met de regenboogvlag-motie te komen. "De grootste worsteling is de acceptatie door de samenleving. In Smallingerland hebben we het nog niet goed geregeld. Pesten en uitsluiting gebeurt helaas nog steeds. Wat dat betreft zijn we er nog lang niet", aldus Meinsma.

D66-raadslid Roy Postma-Drenth benadrukte dat het voor hem heel gewoon is om met een man door het leven te gaan en ook samen te wonen in een eigen huis. "Yn it bûtelân wurde minsken om dy reden fermoarde. Ek hjir ha wy noch in lange wei te gean. Sels doar ik ek net altiten hân yn hân op sneontejûn oer De Kaden yn Drachten te rinnen", aldus Postma-Drenth. Toen de gemeenteraad drie jaar geleden een soortgelijke motie wegstemde, ervoer het D66-raadslid dat als een zwarte dag voor Smallingerland.

Op initiatief van Jouke de Jong (ChristenUnie) beperkt Smallingerland zich niet alleen tot de LHBTIQ+-groep, maar wordt ook ingezet om discriminatie in zijn algemeenheid terug te dringen. Hij kreeg daarin steun van onder andere Yntze de Vries van ELP. "Meer groepen voelen zich gediscrimineerd. De regenboogvlag is noodzakelijk, maar als gemeente moeten we nog een stap verder gaan", aldus De Vries.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk