Account
Logo
Zoeken
7.3 °C
'Extra bodemonderzoek zonnepark Opeinde nodig'
Zonnepark in Garyp (foto ter illustratie)

'Extra bodemonderzoek zonnepark Opeinde nodig'

wo 1 september 2021, 15.20 uur

OPEINDE - Op de locatie van het nog te bouwen zonnepark bij Opeinde moet een aanvullend archeologisch bodemonderzoek komen. Met deze eis kwam de Histoaryske Feriening De Pein dinsdagavond naar de vergadering van de Ronde Tafel in Smallingerland.

Voorzitter Geke van Boekel-Bergsma noemde het eerste onderzoek op een hectare buiten het toekomstige park onvoldoende. Daar is niets waardevols gevonden, maar de conclusie van burgemeester en wethouders dat daarmee de kous af is, is tegen het zere been van de cultuur-historische vereniging van het dorp.

Kleine hoekje

"Hoe komen burgemeester en wethouders erbij om er van uit te gaan dat op de rest van de locatie de kans op archeologische vondsten niet of nauwelijks aanwezig zijn", hield Van Boekel de raadsleden voor. "Dit kleine hoekje, waarop onderzoek is verricht, mag niet bepalend zijn voor het hele grote gebied."

Van Boekel vindt dat de initiatiefnemer van het park, het Duitse Kronos Solar, een uitgebreid onderzoek moet uitvoeren. Tegelijkertijd wees ze op de verplichting om archeologische vondsten tijdens de bouw veilig te stellen. "Maar wie voert de controle daarop uit?"

Rekening houden met

Projectleider Roald Blijleven van Kronos Solar legde uit dat tijdens de bouw zoveel mogelijk met de archeologische schatten in de bodem rekening wordt gehouden. De provincie stelt daar ook eisen aan. Kabelgoten worden relatief ondiep aangelegd, zodanig dat ze de bodem tot een voorgeschreven diepte niet verstoren.

Ook wordt het transformatorstation, dat op lange heipalen rust, op een locaties buiten de kritieke zones gebouwd. "We houden dus rekening met de archeologisch waardevolle zones in het gebied", aldus Blijleven.

Getouwtrek

De financiële afspraken met het dorp en omwonenden hebben soms best wel getouwtrek opgeleverd, vertelde Johannes Houtsma, die de dorpsbewoners hielp met het maken van afspraken met Cronos Solar. Het dorp krijgt een bedrag van 1,5 tot 3 ton. De financiële risico’s voor het dorp worden in eerste instantie door het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) afgedekt. De vereiste participatie van de dorpsbewoners in het zonnepark wordt daarmee afgedekt. Zij kunnen dan later inhaken. Met twee omwonenden van het park zijn ook afspraken over financiële compensatie gemaakt.

Vogels

Vogelwacht Opeinde en omstreken blijft tegenstander van het zonnepark op de beoogde locatie. Het gebied maakt volgens voorzitter Johan Kootstra onderdeel uit van een ecologische verbindingszone en is een rustplek voor vogels. De zogeheten ecologische quickscan noemde hij "niet echt gedegen’’. De voorgestelde maatregelen om de natuur te compenseren ziet de vogelwacht ook als onvoldoende. "Veel waardevol landschap verdwijnt", aldus Kootstra.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.4%
Heel misschien wordt het nog wat....  
2.9%
Ik hoop dat het doorgaat!  
21.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie





regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'