13.4 °C

Westereender, die weigerde werkstraf, cel in

ma 30 augustus 2021 12.14 uur

LEEUWARDEN - Een 53-jarige inwoner van De Westereen, die in januari voor een mishandeling werd veroordeeld tot een werkstraf, moet toch naar de gevangenis. De man weigerde naar Leeuwarden en Groningen te reizen om daar de werkstraf te doen.

Werkstraf van 32 uur

Politierechter Kees Post bepaalde maandag dat de Westereender het aantal dagen cel dat staat voor het aantal uren werkstraf dat de rechter in januari heeft opgelegd alsnog moet uitzitten. De Westereender werd op 11 januari veroordeeld tot een werkstraf van 32 uur.

Maat mishandeld

Omdat hij een aantal dagen in voorarrest heeft gezeten, werd er acht uur van de 32 uren afgetrokken. Voor twee uren werken staat één dag zitten, de man moet dus nog 12 dagen naar de gevangenis. Hij kreeg de straf omdat hij in januari 2020 een maat had mishandeld.

Groepsproject

De Westereender zei zelf dat hij er vanuit was gegaan dat hij de taakstraf in Buitenpost of Dokkum zou kunnen doen. De reclassering besliste anders. De verdachte zou beter in een groepsproject passen, dat zou dan in Leeuwarden of Groningen moeten plaatsvinden. Daar zag de Westereender duidelijk niet zitten.

Zero tolerance beleid

Hij zou zich dreigend en beledigend hebben uitgelaten richting een medewerkster van de reclassering. Het argument van de Westereender was dat hij de kosten voor het openbaar vervoer niet kon betalen. De reclassering hanteert een zero tolerance beleid ten opzichte van scheldende en dreigende cliënten. De opdracht werd teruggegeven aan Justitie.

12 dagen zitten

Officier van justitie Margreeth Meijer was onverbiddelijk: zij zag het niet gebeuren dat de relatie tussen de verdachte en de reclassering nog zou verbeteren. "Hij moet de vervangende detentie maar uitzitten", meende Meijer. De rechter zag er ook geen heil meer in: "De samenwerking met de reclassering is tot mislukken gedoemd". Post besliste dat de man 12 dagen naar de gevangenis moet. "Dan ben ik dakloos", reageerde de Westereender voor hij de zaal verliet.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws