Logo
Zoeken
Zoeken
5.6 °C

© WâldNet

Ziedend VN-panel Smallingerland heft zichzelf op

vr 27 augustus 2021 12.19 uur

DRACHTEN - "Aan een dood paard valt niet te trekken. De democratie is dood". Met deze hartenkreet heeft het VN-panel Smallingerland, dat ijvert voor gehandicapten, zichzelf per direct opgeheven. De leden ervan voelen zich al lange tijd niet gehoord. De club is er klaar mee.

"Drie jaar lang hebben we geprobeerd om de gemeente inzicht te laten krijgen in de problemen van gehandicapten, mensen met een beperking, ouderen en minima", aldus de panelleden Dieuwke Heddema en Mathilde Latona in een uitgebreide brief aan raadsleden, burgemeester en wethouders en ambtenaren. Ze constateren dat die pogingen niet zijn gelukt.

In scherpe bewoordingen haalt het VN-panel uit naar het Smallingerlandse beleid voor mensen aan de onderkant van de samenleving. De tirade betreft onder andere de wijze waarop de gemeente volgens de panelleden met de doelgroep van het VN-panel omgaat. "Klachten en lange procedures, die niet worden opgelost. Een gemeente die zichzelf de macht heeft gegeven om boven de wet te staan en de meest kwetsbaren als in een spel te behandelen, de regelgeving manipuleert ten voordele van zichzelf en dat altijd ten nadele van de onderkant van de samenleving, die hun rechten worden ontnomen."

Het steekt de briefschrijvers dat Smallingerland de goede sier maakt met een meevaller van miljoenen euro's, die behaald is na bezuinigingen op de WMO en het sociaal domein, die beiden juist bedoeld zijn om de doelgroep van het VN-panel te helpen. "De meest kwetsbaren kunnen daardoor niet meer in de samenleving participeren, terwijl de gemeente juist groot voorstander is dat iedere inwoner mee moet kunnen doen."

De beide VN-panelleden verwijten de gemeente structureel niet goed met gemeenschapsgeld om te kunnen gaan. De financiële problemen zouden moeten leiden tot een grondige reorganisatie van het ambtenarenapparaat, dat onder een hoge werkdruk staat en te kampen heeft met een hoog verloop van medewerkers, die dan weer door duur extern personeel moet worden vervangen, aldus de briefschrijvers.

Ook de politieke partijen in Smallingerland krijgen ervan langs. "U voert met zijn allen stoïcijns de politieke agenda vanuit Den Haag uit, zonder zelf na te denken. U vertegenwoordigt daarbij zeker niet de arme inwoners van Smallingerland." Volgens de briefschrijvers is de gemeente nooit van plan geweest om na de oprichting van het VN-panel drie jaar geleden verbeteringen door te voeren. "De mensen blijven afhankelijk van de voedselbank of bewindvoerders en kunnen nooit groeien, want het systeem en de mens achter het systeem laten dat niet toe. Een paar uitzonderingen daargelaten."

Heel praktisch lopen de leden van het VN-panel ook tegen de drempel van het Drachtster gemeentehuis op. De inspraakmogelijkheden tijdens de vergadering van de Ronde Tafel, waarin inwoners en raadsleden informatie elke maand uitwisselen, zijn te weinig toegankelijk.

Laaggeletterden, dove of blinde mensen kunnen niet of nauwelijks aan die bijeenkomsten deelnemen, aldus de briefschrijvers. "Het is ons niet mogelijk gemaakt om op een fatsoenlijke manier onze bijdrage te leveren. Dat hebben we daarom schriftelijk namens de groep gedaan. De gemeente heeft hier nog een flinke inhaalslag te maken."

De brief somt een hele trits kritiekpunten op. "U bent de liefde van het volk, uw inwoners grotendeels kwijt, alleen beseft u dat niet." De gemeenteraad praat komende dinsdagavond tijdens de vergadering van Het Debat over de Lokale InclusieAgenda Smallingerland, die over de uitvoering van het VN-verdrag Handicap gaat. Daarin wordt de uiterst kritische brief van het VN-panel ook behandeld.

De brief van het VN-panel is op deze link te downloaden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....