19.8 °C

© WâldNet

Mobiel op schoot achter het stuur. Mag dat?

di 10 augustus 2021 16.04 uur

LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden deed deze week een belangrijke uitspraak aangaande het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het autorijden. Het op schoot of op het been hebben van het mobieltje wordt niet gezien als vasthouden. Eerder oordeelde de rechtbank in Leeuwarden dat dat wel strafbaar was.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelt in hoger beroep zaken van lichte verkeersovertredingen. Het hof heeft maandag uitspraak gedaan in de zaak over de oplegging van een boete van 240 euro voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Het hof heeft degene aan wie de boete is opgelegd in het gelijk gesteld. De boete hoeft niet betaald te worden.

Beslissing van de kantonrechter

Op 24 november 2020 heeft de kantonrechter van de rechtbank Noord-Nederland geoordeeld dat onder het begrip vasthouden ook moet worden verstaan het op schoot hebben van de mobiele telefoon. De kantonrechter hield de boete van het CJIB in stand. Tegen deze beslissing van de kantonrechter is hoger beroep ingesteld door degene aan wie de boete is opgelegd.

Geen vasthouden

In deze zaak kan niet worden vastgesteld dat de telefoon is vastgehouden tijdens het rijden. Volgens het hof kan het op schoot of op het been hebben van een mobiele telefoon niet worden gezien als vasthouden in de zin van artikel 61a Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws