31.2 °C

© WâldNet

Laatste kans voor man die 'politie dood wilde maken'

ma 09 augustus 2021 19.45 uur

LEEUWARDEN - "Ik maak je dood, ik maak jullie allemaal dood" was het dreigement van een 33-jarige man toen hij geboeid op de achterbank van de politieauto zat. De twee agenten deden aangifte van bedreiging en maandag moest de man zich o.a. hiervoor verantwoorden bij de politierechter in Leeuwarden.

De man, momenteel woonachtig in Leeuwarden, was op 29 oktober 2020 door de agenten staande gehouden op de Buorren in Tytsjerk. Hij had zijn gezicht afschermd bij het voorbij rijden van de agenten en dat maakte hem verdacht. De man zat zonder rijbewijs in zijn Seat Ibiza. Er lag verder een vleesmes in het vakje van het bestuurdersportier.

Vaker veroordeeld

De man was vaker veroordeeld voor het rijden zonder rijbewijs en deze keer hing de man een straf van minimaal 4 maanden cel boven het hoofd. Dit betroffen voorwaardelijke straffen die hij eerder had gekregen als waarschuwing. Zodra hij opnieuw de fout in zou gaan, kunnen deze ten uitvoer worden gelegd.

Wisselende verklaringen

De politierechter had vooraf bedacht dat zij wel eens tot een fikse straf kon komen vanwege het strafblad. Het werd een milder oordeel, omdat de Leeuwarder liet zien dat het nu een stuk beter ging. Hij heeft een vast woonverblijf, goede begeleiding en hij wil niet opnieuw de fout ingaan. Met een lange celstraf zou die kans alleen maar groter worden.

Reeks verdenkingen

Tijdens de aanhouding in Tytsjerk zat vrijwel alles tegen voor de man. Zo had hij een groot geld bedrag van zo'n 20.000 euro bij zich en testte hij positief op drugsgebruik bij de speekseltest. Volgens zijn advocaat leidde dit tot de emotionele uitspatting met bedreigingen. Ook wilden de agenten hem niet geloven. Hij zei dat hij niet had gereden en op de bijrijdersstoel zat.

Bedreiging

"Ik sla je dood en wacht maar tot ik vrij ben..." De man draaide helemaal door toen hij door de agenten werd aangehouden. Hij werd geboeid en een extra dienstauto kwam ter plaatse. Op de zitting kon hij zich weinig van de aanhouding herinneren: "Ik weet niet precies meer wat ik allemaal heb gezegd, maar niet: ik maak je dood of zo..." De agenten gaven aan dat ze de verdachte intimiderend vonden door zijn manier van praten en hoe hij de agenten langduring bleef aankijken.

Geen drugsgebruik of witwassen

De soep werd destijds minder heet gegeten dan hij werd opgediend. De positieve drugstest op amfetamine werd later 'ontkracht' door een bloedonderzoek in het laboratorium. Ook kon hij bewijzen dat hij het geld had gekregen, omdat hij een periode onschuldig had vastgezeten. Van mogelijk witwassen was geen sprake.

Vriendin

De politierechter achtte alle drie feiten bewezen. De man beweerde nog tevergeefs dat het mes van zijn vriendin zou zijn. Ook zij zou hebben gereden. De maanden celstraf zag hij ook niet zitten: "Ik vind dat echt een forse straf als dat zou moeten.... Ik ben goed bezig en doe geen criminele dingen en ik houd me netjes aan mijn afspraken."

Laatste kans

Ook de officier van justitie zag dat de man goed probeert te doen en dat hij telkens wordt ingehaald door het verleden. "We hebben er allemaal baat bij dat hij het echt goed gaat doen. Ik wil hem die kans geven. Maar dit is zijn laatste kans als ik naar het strafblad kijk en wat er nog open staat...."

Alternatieve verklaring

De politierechter vond de alternatieve verklaring waarmee de man uit Leeuwarden deze keer kwam niet geloofwaardig. "Ik neem het u kwalijk dat u steeds het risico neemt om zonder rijbewijs te gaan rijden." Hij had al meerdere veroordelingen op zak en ook de bedreiging was niet goed te praten. "Ik houd wel rekening met u omdat u wel een positievere weg bent ingeslagen..."

Voor de bedreiging kreeg de man een taakstraf van 20 uur. Twee weken celstraf (waarvan 1 week voorwaardelijk) kreeg de man voor het rijden zonder rijbewijs. Voor het mes kreeg hij een boete van 225 euro.

Met de voorwaardelijke straffen die zouden moeten worden uitgevoerd, had de man geluk. Van de vier voorwaardelijke maanden werd één maand toegewezen. Deze straf wordt omgezet naar een taakstraf van 80 uur zodat hij hiervoor niet hoeft te zitten. Een andere TUL (tenuitvoerlegging) werd met een jaar verlengd. Als de man binnen deze periode alsnog de fout in gaat, zal hij een week de cel in moeten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws