30.8 °C

Diefstal bij Poiesz heeft grote consequenties

ma 09 augustus 2021 14.55 uur

LEEUWARDEN - "U ziet er vrolijk uit" zei politierechter Klaas Bunk bij binnenkomst van een 26-jarige verdachte. "Zo voel ik me ook" was het spontane antwoord. Of de rechtszaak ook zo vrolijk zou eindigen, was toen nog de vraag.

De jongeman hing vrijwel de hele zitting draaiend in zijn stoel al naar gelang zijn advocaat, de politierechter, de officier of een medewerker van de reclassering sprak. Vanwege een 'goed' gevuld strafblad was de man uit Drachten vanuit de gevangenis overgebracht naar de rechtbank in Leeuwarden.

Koffie

Deze maandag draaide het allemaal om koffie. Tweemaal had de man namelijk pakken koffie gestolen bij de Poiesz in Drachten. Daarnaast had hij bij de politie bekend dat hij ook nog bij de Aldi koffie buit had gemaakt. Daar had hij zijn reden voor: "Ik wil met een schone lei beginnen...."

Oudeweg

De eerste winkeldiefstal was bij de supermarkt aan de Oudeweg. Bunk: "U heeft op 27 juli 2021 bij de Poiesz drie pakken koffie meegenomen zonder te betalen. Waarom deed u dat?" De Drachtster: "Daar kon ik wat geld voor krijgen". Een oude man had hem om de koffie gevraagd.

Klopt niet

Dezelfde dag werden er bij de Poiesz aan de Dwarswyk vijf pakken Douwe Egberts koffie gestolen. De gedaagde ontkende in eerste instantie deze diefstal. "Dat klopt dus helemaal niet! Daar is wel een keer een ruit eruit gegaan...." Terwijl de politierechter zijn betoog vervolgde over het feit dat hij was herkend op de beelden schoot het hem alsnog te binnen: "Wacht even! U heeft wel gelijk. Ik was in de war...." Bunk: "Dan zijn we het daar over eens"

Spijt

De jongeman liet duidelijk weten dat hij vanaf nu nooit meer drugs zou gebruiken. "Dat hoor ik vaker" antwoordde de politierechter. "Stoppen met drugs is niet zo moeilijk maar blijven stoppen met drugs, dat is wel moeilijk...." De Drachtster hield de moed erin: "Ik ben zelfs gestopt met het roken van shag...." Hij beaamde wel dat hij nog een beetje gruis had liggen. Dat zou dan het laatste beetje zijn dat hij ging roken......

Klaar met hem

De reclassering liet tijdens de zitting weten dat ze weinig mogelijkheden meer zagen. De man was vaker gepakt voor diefstal en vernieling. Ook werden de medewerkers niet zo aardig behandeld door de Drachtster. Hij besefte dat nu ook wel. "Ze willen me helpen en dan stoot ik ze juist af. Dat komt door de drugs, dat maakt alles negatief..." Terwijl de reclassering twijfelde over zijn motivatie was hijzelf duidelijk: "Als je om een pak koffie je vrijheid kwijt raakt, dan is dat de druppel…."

Schone lei

De officier van justitie zag ook geen uitweg meer dan celstraf. "Een schone lei is een mooie ambitie maar eerst moet je afrekenen met wat er nog ligt...." Dat zou voor de koffie-diefstallen een eis van een maand celstraf worden. Ook zou daarbij een eerdere voorwaardelijke celstraf ten uitvoer gelegd moeten worden.

Uitersten

Politierechter Bunk zag de tegenstrijdigheden: een jongeman die best positief is en de reclassering die geen mogelijkheden ziet om hem te helpen. "Dat zijn best twee uitersten.... Het zal niet de eerste keer zijn dat - als jij vast zit - alles wel wil." Bovendien stonden er nog wat andere zaken open.

De advocaat van de gedaagde was het niet eens met de eis van de officier. "De feiten van cliënt zijn niet wereldschokkend ondanks de aanwezigheid van de pers."

"Ik kan u garanderen dat ik geen strafbare feiten meer ga plegen. Ik hoop dat u mij toch een kans geeft, ook tegenover de reclassering..." zo waren de laatste woorden van de gedaagde.

Politierechter Klaas Bunk vond een celstraf van één maand op zijn plek. "Het strafblad is jong maar daar staat nogal wat op....." Ook werd de voorwaardelijke celstraf van 2 maanden nu ten uitvoer gelegd. In totaal moet de man drie maanden zitten.

"Het zijn geen wereldzaken, drie pakken en vijf pakken koffie. Ik geloof niet dat de Poiesz daaraan failliet zal gaan maar niettemin, het is gebeurd en wel op één dag." besloot politierechter Klaas Bunk.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws