Account
Logo
Zoeken
17.8 °C
Veel vallende sterren te zien komende week

Veel vallende sterren te zien komende week

za 7 augustus 2021, 10.45 regionaal

DRACHTEN - De jaarlijkse sterrenregen Perseïden is komende week weer te zien en dit jaar zijn er extra veel. Tijdens het hoogtepunt in de nacht van donderdag op vrijdag 13 augustus zijn het er 69 per uur. Het weer lijkt gunstig gezind met opklaringen in het vooruitzicht.

Dat dit jaar tijdens de Perseïden meer vallende sterren te zien zijn dan tijdens andere jaren heeft te maken met het licht van de maan. Op 9 augustus is het namelijk Nieuwe Maan en ook de nachten erna verlopen vrij donker. Door maanlicht zijn zwakke meteoren niet te zien, maar dat is nu dus nauwelijks het geval.

Vorig jaar bedroeg het aantal zichtbare vallende sterren tijdens de pieknacht van de Perseïden zo’n 45. Ter vergelijking: in 2022 is het volle maan en zijn er slechts 16 per uur te zien. Wie veel vallende sterren wil zien, moet dat dus dit jaar doen en niet wachten op volgend jaar.

Hoewel de meeste meteoren op vrijdag 13 augustus te zien zijn, is het aantal zichtbare vallende sterren ook de nachten ervoor en erna groot. Zo zijn op woensdag 11 augustus ongeveer 34 vallende sterren per uur te zien en zijn het er op zondag 15 augustus ongeveer 35 per uur.

Kijken naar noordoosten

De meteoren van de Perseïden lijken uit een punt aan de noordoostelijke horizon te komen. Dat punt ligt in de buurt van het sterrenbeeld Perseus, waar deze vallende sterren hun naam dan ook aan ontlenen. De beste plek om te kijken is buiten de steden of dorpen, op plaatsen met weinig kunstlicht.

Wat zijn vallende sterren?

Vallende sterren zijn stukjes ruimtepuin die binnendringen in onze atmosfeer. Het ruimtepuin wordt een meteoroïde genoemd en zodra het puin een lichtspoor achterlaat noemen we het een meteoor. Dagelijks dringen enkele meteoroïden onze atmosfeer binnen, maar soms trekken hele meteorenzwermen langs de aarde.

De meteorenzwermen zijn afkomstig van kometen. Kometen verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen en ijs. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer, op 100 kilometer hoogte boven het aardoppervlak, met hoge snelheid binnendringt begint het steentje te gloeien. Dit komt door wrijving en het samendrukken van de lucht vóór de meteoroïde uit.

Ook wordt het pad van de vallende ster door de hoge valsnelheid elektrisch geladen. Dit proces heet ionisatie. Bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling vrij en dat zien we als licht. Meteoroïden vliegen met ongeveer 252 000 kilometer per uur onze dampkring binnen. Dat is 315 keer sneller dan een Boeing 747 vliegt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws