11,4 °C

Verdachte: twee keer rijbewijs inleveren is 'klote'

do 22 juli 2021 15.40 uur

LEEUWARDEN - "Klote", was het korte maar krachtige antwoord van een 22-jarige Drachtster op de vraag van de politierechter wat voor hem betekende als hij voor de tweede keer zijn rijbewijs moest inleveren. De Drachtster had het rijbewijs al een keer moeten inleveren omdat hij had gereden onder invloed van alcohol en cannabis.

Nachtelijke verkeerscontrole

In totaal negen maanden moest de Drachtster het rijbewijs missen. Hij moest het volledige traject van het CBR doorlopen, inclusief onderzoeken door een psychiater en psycholoog. Hij werd op 25 januari vorig jaar staande gehouden tijdens een nachtelijke verkeerscontrole in zijn woonplaats.

Vier glazen bier en een joint

Uit de blaastest bleek dat de Drachtster had gedronken. De speekseltest wees uit dat hij ook cannabis had gebruikt. Hij had naar eigen zeggen vier glazen bier gehad en een joint gerookt. Waarom hij dan toch in de auto was gestapt, wilde de rechter weten. “Dat was heel dom. Ik had na moeten denken voor ik in de auto stapte”, antwoordde de verdachte.

Beginnend bestuurder

Hij had zijn rijbewijs ongeveer een half jaar, dus gold en geldt hij nog als beginnend bestuurder. Dan zijn de toegestane waarden snel overschreden. Hij zal toch nog even een poosje voor alternatief vervoer moeten zorgen: de rechter veroordeelde hem tot een onvoorwaardelijke rijontzegging van vier maanden, plus vijf maanden voorwaardelijk. De Drachtster moet ook nog 50 uur 'gratis’ werken.

Rijbewijs al anderhalf jaar kwijt

Eerder op de ochtend kreeg een inwoner van Tijnje (34) ook een werkstraf van 50 uur. In zijn zaak legde de rechter een geheel voorwaardelijke rijontzegging op, ook van negen maanden. De zaak dateerde van november 2019 en de Tijnster moet zijn rijbewijs al meer dan anderhalf jaar missen.

Twee jointjes gerookt

Hij had twee jointjes gerookt voor hij in de auto stapte. Uit de speekseltest bleek bovendien dat hij speed had gebruikt. Dat was volgens de verdachte nog van het weekend ervoor, hij werd op vrijdag aangehouden. “Dan kunt u nagaan hoe lang het in uw bloed blijft zitten”, merkte de rechter op. Doordat hij geen rijbewijs meer heeft, kon de verdachte zijn werk als schilder niet meer doen.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 18 september | 3 reacties

Motor uitgebrand op toerit A7