Logo
Zoeken
Zoeken
2.7 °C

Eerste klassers leren skûtsjesilen

do 01 juli 2021 14.24 uur

DRACHTEN - Na de lockdown was het tijd voor iets unieks. De leerlingen hadden lang genoeg thuisgezeten en waren wel toe aan iets actiefs en uitdagends. En dat was het zeker, de Fryske sportdei van het Gomarus College Drachten.

Leerlingen maakten kennis met vier typisch Friese sporten: fierljeppen, skeeleren (vanwege het reedriiden), keatsen en Skûtsjesilen. Voor dat laatste waren twee echte skûtsjes in de jachthaven van Drachten aangemeerd.

Iedere eerste klas in Friesland krijgt verplicht een aantal uren Friese les op het voortgezet onderwijs. Daarbij maken de leerlingen kennis met de Friese taal en cultuur. Aandacht voor de Friese sporten mag daarbij niet ontbreken, dacht Siebren vd Wal, die sinds twee jaar de Friese lessen mag verzorgen op het Gomarus in Drachten.

In samenwerking met Sportbedrijf Smallingerland werd er een ambitieus plan bedacht. Mede dankzij een subsidie vanuit het Lokaal Sport- en Beweegakkoord Smallingerland was het mogelijk om de benodigde materialen en skûtsjes in te huren.

Verreweg de meeste leerlingen hadden nog niet eerder één van de betreffende sporten beoefend. Alleen dat al maakte dat de sportdag geslaagd was, een beetje regen deed daar niets aan af.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....