Account
Logo
Zoeken
4.3 °C
'Mooiste plek voor Sint Lukas op zwembadlocatie'

'Mooiste plek voor Sint Lukas op zwembadlocatie'

do 24 juni 2021, 8.10 uur

DRACHTEN - De mooiste locatie voor een nieuwe schoolgebouw van Sint Lukas in Drachten is de plek waar zwembad De Welle nog tot 2024 staat. Als de gemeente Smallingerland er voor kiest om daar toch woningen te bouwen, dan bouwt de katholieke Jenaplanbasisschool op de huidige locatie aan Pier Panderstraat.

Het bestuur van de Bisschop Möllerstichting, die over de nieuwbouw gaat, heeft dat aan de gemeente laten weten. In andere locaties in Drachten is de school niet geïnteresseerd, vertelde wethouder Robin Hartogh Heys dinsdagavond tijdens Het Debat.

Afgekeurde locaties

De keuze voor nieuwbouwlocatie van de Sint Lukasschool in Drachten is voor de meeste raadsleden nog onvoldoende helder. Daarom vroegen ze aan wethouder Robin Hartogh Heys om een lijstje met afgekeurde locaties en de reden waarom ze zijn afgekeurd. Een motie met dat verzoek kwam van CDA en Smallingerlands Belang en werd met meerderheid van stemmen aangenomen. SP, FNP, GroenLinks en D66 stemden tegen. "We hebben geen belang bij zo’n lijstje. We vertrouwen het college daarin", vond D66-raadslid Rob van der Leck.

Verkeersveiligheid

Vooral de verkeersveiligheid speelt voor CDA en Smallingerlands Belang een grote rol. Beide partijen willen graag dat de zogeheten rotte plekken en andere vrije locaties in de keus worden meegenomen. CDA-raadslid Minke de Voor noemde de voormalige ABD-garage aan de Burgemeester Wuiteweg, de Gomaruslocatie aan de Eikensingel en het voormalige tuincentrum aan De Warren. Van alle drie plekken is duidelijk dat ze vanwege de verkeersveiligheid niet geschikt zijn, aldus de wethouder, die daarvoor een aantal redenen opsomde.

Ook huizen op plek zwembad

Smallingerland steekt ook in op woningbouw op de plek van zwembad De Welle. Net als het schoolterrein aan de Pier Panderstraat is ook deze locatie daar uitermate geschikt voor. Weliswaar zou een school op De Welle ook passen, maar dat is zover nog niet. Desondanks had het gemeentebestuur al naar buiten gebracht dat de Sint Lukas op die plek zou komen. Te haastig, erkende wethouder Hartogh Heys.

Not amused

De plannen zijn nog in een pril stadium en moeten nog door de gemeentelijke molen en alle inspraak. Hij spreekt op 1 juli aanstaande met verontruste omwonenden, die uit de media hadden moeten vernemen wat er speelde. Hij zal dan zijn excuses aanbieden vanwege het overhaast naar buiten brengen van de plannen. "De mensen waren nogal geschrokken en bepaald niet geamuseerd."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.3%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.5%
Ik hoop dat het doorgaat!  
21.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'