8,9 °C

© WâldNet

Zes fouten bij het gebruik van airco in auto (en hoe het wel moet)

ma 14 juni 2021 10.00 uur

LEEUWARDEN - Met het zonnige weer voor de deur wordt de airconditioning in de auto weer maximaal gebruikt. Het is een fantastische uitvinding maar veel autobezitters gebruiken de airco op een verkeerde manier. WâldNet maakte een opsomming van fouten maar ook hoe het beter kan. Met deze tips blijft het altijd lekker koel.

Wie onderstaande fouten voorkomt, houdt het hoofd tijdens elke rit lekker koel.

1. Airco direct maximaal aan

Als je vertrekt met een warme auto, zorg dan dat je de airco niet gelijk op maximaal aanzet. Het is slimmer om ramen en eventueel het dakraam te openen. Daarmee ontsnapt de warmte snel uit de auto en ga je veel koeler de weg op.

2. Airco op te lage stand

Veel mensen zetten de airco in de auto te koud. Het is niet verstandig om de airco meer dan 5 graden verschil lager te zetten dan de buiten temperatuur. Ook zal het een stuk plezieriger zijn als je uitstapt en niet tegen een muur van warmte loopt. Ook bespaar je energie.

3. De airco niet vanuit bed aanzetten

De meeste auto's hebben tegenwoordig een app. Met deze app kun je niet alleen de standkachel aanzetten maar vaak is het ook mogelijk om de airco in te schakelen. Zodra je wakker wordt kun je alvast je auto laten koelen.

Vooral bij elektrische auto's is dit slim om te doen omdat het voertuig vaak thuis nog aan de lader staat. Dan wordt de accu van de auto niet te veel gebruikt voor de koeling. Deze truc kun je ook gebruiken in de winter als de ruiten bevroren zijn. Nooit meer krabben!

4. De 'lucht-recirculatie' ingeschakeld houden

Het is bij veel mensen gebruikelijk om de interne recirculatie aan te zetten. Het interieur koelt dan sneller af omdat de 'eigen lucht' gebruikt wordt. Je moet na enkele minuten niet vergeten deze stand uit te schakelen. De toevoer van lucht van buiten is echt nodig om de airco gelijkmatig en efficiënt te laten draaien.

5. Ventilatie verkeerd richten

Het is logisch dat veel mensen 'de blazers' richten op het gezicht. Dit is niet verstandig omdat de koele lucht niet iedereen in de auto bereikt. Het is slimmer om ze naar boven te richten waardoor de koude lucht gelijkmatig door de hele auto blaast.

6. Geen onderhoud

Veel airco-systemen in auto's krijgen niet voldoende aandacht in de garage. Zo moeten tijdig filters vervangen worden en na een paar jaar zal het ook nodig zijn om het 'koudemiddel’ aan te vullen. Bij onvoldoende onderhoud kan de airco een onfrisse geur gaan verspreiden.

 

Regionaal nieuws

8,9 °C
13 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.