Account
Logo
Zoeken
6.3 °C
Foto: Koos Molenaar

Kunstwerk Waker en Wachter op Ameland onthuld

zo 13 juni 2021, 10.42 uur

HOLLUM - De tweejarige Ilya Nobel heeft zaterdag het kunstwerk Waker en Wachter onthuld. Hij deed daar door samen met tante Astrid het lint los te trekken dat tussen beide kijkers was gespannen. Met deze handeling werd een project voltooid waarvoor de basis al in 2015 was gelegd.

Het kunstwerk bestaat uit twee kijkers die gericht zijn op de kerktoren en de vuurtoren, de twee hoogste punten van Hollum. Voor Astrid Nobel (1983) was het een bijzonder project omdat het is verrezen in haar geboortedorp. Ze heeft bewust gekozen voor de plek in de Tonneduinen voor haar object. "Als ik hier vroeger liep dan kon ik dwars door het bovenste raampje van de kerk kijken." Dat kan nu nog duidelijker door de kijker, die het beeld vijftien keer vergroot. Anders is het met de kijker in de richting van de vuurtoren. "Hierin is een prisma geplaatst die de kleuren uitelkaar trekt. Door de verschillende weersomstandigheden geeft dat telkens een ander beeld."

In het voortraject heeft de kunstenares veel advies ingewonnen bij haar oma, Lutske Nobel. Die gaf de goedkeuring aan de eerste schetsen. Samen met vader Klaas Nobel ging ze aan de slag. "We zijn hier wel honderd keer geweest want het kwam heel precies", vertelt de nu in Den Haag wonende Astrid. Eigenlijk had ze oma Lutske de opening gegund, maar omdat die inmiddels is overleden en Ilya in die tijd is geboren mocht de peuter de handeling verrichten, waardoor vier generaties Nobel bij het project zijn betrokken. Ilya is de zoon van Astrids broer Tonny, die de film over de totstandkoming van Waker en Wachter van muziek heeft voorzien.

Jan Wibier en Joop de Jong zijn dicht bij de ontwikkeling van het kunstwerk betrokken geweest. Namens hen sprak De Jong zijn waardering uit over het kunstwerk, maar vooral over de volharding van Astrid. Waker en Wachter zou eerst worden gemaakt in het kader van de Kunstmaand Ameland en later als project van Sence of Place van de onlangs overleden Joop Mulder, vooral bekend van het Terschellinger Oerol. Dat ging allemaal niet door.

Daarna ontfermde de Ouwe Pôlle zich over het idee, maar deze stichting haakte af. Daarna toonde de STAM (Stichting Amelander Musea) zich bereid het project uit te voeren, mits het in eigendom zou komen van een andere partij. Dat werd Dorpsbelang Hollum. De overdracht vond op symbolische wijze plaats door de overhandiging van de sleutel van het verdwenen dorp Sier aan de trotse dorpsbelangvoorzitter IJsbrand Smit, die het project meteen heeft omarmd. "Dut is un heel mooi Hollumer idee. Un idee fan Astrid, iën fan oanssêlf, dear konne we gien nee teugen sêgge."

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal


Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
25.6%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.1%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18%
Geen mening  
29.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!