15,5 °C

Rechter: drankrijder loopt langs de rand van 't ravijn

vr 11 juni 2021 14.35 uur

LEEUWARDEN - De drank- en drugszitting van de politierechter leverde vrijdag voor een inwoner van De Westereen (31) een werkstraf op van 30 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week. Hij liep op 29 juni 2019 tegen de lam.

In eerste instantie ontkend

De Westereender had twee keer teveel gedronken. Bij de politie had hij in eerste instantie ontkend dat hij had gereden. Op de zitting zei hij dat hij destijds in paniek was geraakt.

Lovende brief van de werkgever

Bovendien was zijn rijbewijs ongeldig verklaard. Dat heeft hij inmiddels terug, vertelde hij aan rechter Klaas Bunk. En hij heeft zijn zaakjes nu ook beter voor elkaar als toen. Hij heeft een baan, een lovende brief van zijn werkgever was het bewijs.

Zaak twee jaar oud

Het rijbewijs was hij kwijtgeraakt omdat hij onder invloed van drugs achter het stuur had gezeten. Hij meldde dat hij ook de drugs gedag heeft gezegd. De rechter hield er, iets meer dan de officier van justitie, bij de straf rekening mee dat de zaak bijna twee jaar oud was. De officier had een werkstraf van 50 uur geëist.

Feestje was iets te gezellig

Een 24-jarige Drachtster verliet de rechtszaal met eveneens een werkstraf van 30 uur. De rechter legde in zijn zaak een voorwaardelijke ontzegging van 12 maanden op. De Drachtster was op 21 juli 2019 naar een feestje geweest waar het achteraf iets te gezellig was geworden. Hij had geblowd en gedronken.

Snelheidsovertredingen

Toen de politie hem staande hield, lagen de vloeitjes en de wiet in de auto. De man heeft een eigen bedrijf en kan niet zonder zijn rijbewijs. Toch had hij, nadat hij onder invloed was aangehouden, een aantal snelheidsovertredingen begaan. De rechter waarschuwde hem: “U loopt langs de rand van het ravijn”.

CBR-cursus gedaan

De Drachtster heeft de cursus van het CBR gedaan en hij is het rijbewijs vijf maanden kwijt geweest. Dat hoefde niet nog langer te duren, vond de rechter. Aan de voorwaardelijke rijontzegging verbond de rechter een proeftijd van twee jaar.

 

Regionaal nieuws