12.2 °C

Man (55) mag zijn zus niet meer stalken

do 10 juni 2021 14.20 uur

LEEUWARDEN - Een 55-jarige Drachtster doet er goed aan zijn zus met rust te laten. Als hij zijn zuster toch lastvalt, dan riskeert hij een verblijf van twee maanden in de cel. Die - voorwaardelijke - sanctie werd de Drachtster donderdag opgelegd door politierechter Okko Jan Bosker.

Ramen bespuugd

De Drachtster moest voor de rechter verschijnen omdat hij werd beschuldigd van stalking. Hij zou tussen april 2019 en juni 2020 meer dan eens in de buurt van de woning van zus, die woont in de Valkstraat, zijn geweest. De man liet ook merken dat hij er was: hij bespuugde meermaals de ramen en hij liep te schreeuwen en te schelden.

Lolly met doodshoofd

Zo zou hij onder meer hebben geroepen dat zijn zus een 'achterlijke kut' was. Ook zou hij in het voorbijgaan bij het huis van zijn zus een lolly met een doodshoofd hebben laten vallen en demonstratief hebben geroepen “Oh ik lit wat falle”. De man leeft al jaren in onmin met zijn zus.

Twee Chinese vazen

In september 2015 kreeg hij een werkstraf van 50 uur omdat hij zijn zus had getrapt en in het gezicht had gespuugd. Volgens de verdachte heeft zijn zus spullen achtergehouden van een erfenis. Hij zou recht hebben op onder andere twee Chinese vazen, een klassieke versterker en 2500 euro.

Bij vrienden op bezoek

De Drachtster beweerde dat hij niet speciaal langs de woning van zijn zus fietst om haar dwars te zitten. Het huis zou op de route liggen als bij vrienden op bezoek gaat. Hij zou een andere weg kunnen kiezen om bij zijn vrienden te komen, suggereerde officier van justitie Rein Meinderts.

Aangifte tegen zus doen

Tegen de politie had de Drachtster gezegd dat hij geregeld langs de woning fietst “om te laten zien dat ik nog leef en mijn spullen terug wil hebben”. “Ze wil niet met mij praten. Ze wil graag vergeten dat ze spul van mij heeft gestolen”, vulde de man op de zitting aan. Hij zou zelfs hebben overwogen om op zijn beurt aangifte tegen zijn zuster te doen.

Contact- en straatverbod

Meinderts eiste een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden, in combinatie met een contact- en straatverbod. Mocht de Drachtster op een of andere manier in contact komen met zijn zus, dan zou hij wat de officier betrof voor elke overtreding een week moeten zitten. “Dit gedrag moet afgelopen zijn”, waarschuwde de aanklager.

Geen nieuwe incidenten

Rechter Bosker deed het anders: hij hield er rekening mee dat er sinds de zomer van vorig jaar geen nieuwe incidenten zijn geweest. “Het is kennelijk tot rust gekomen en dat moet zo blijven”, aldus de rechter. Bosker ging er vanuit dat het voor de verdachte voldoende duidelijk was dat hij niet weer de fout in moet gaan.

Geen smartengeld

Als stok achter de deur legde de rechter een voorwaardelijke celstraf van twee maanden op, met een proeftijd van drie jaar. Een contact- of straatverbod opleggen, vond Bosker niet nodig. “U weet nu hoe de vlag erbij hangt”, zei de rechter tegen de Drachtster. De schadeclaim van de zus, zij wilde 1000 euro smartengeld, werd niet-ontvankelijk verklaard.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws