Account
Logo
Zoeken
8 °C

Pittig debat tussen PvdA, FNP en CDA in Achtkarspelen

zo 6 juni 2021, 16.55 uur

BUITENPOST - Het behoud van muziekschool De Wâldsang was donderdagavond de aanleiding voor een pittig debat in de raadszaal van Achtkarspelen. De politieke partijen PvdA en FNP waren furieus op het CDA. Wat was er aan de hand?

Het begon in november 2020 toen er in de gemeente bezuinigd moest worden. De muziekschool kwam ook aan bod en voor de PvdA en FNP was het duidelijk: Er kan niet meer bezuinigd worden op De Wâldsang. De muziekschool was al vaker aan de beurt geweest en was financieel al uitgekleed. Ook (vrijwillig) directeur Teije Dijk gaf hiervoor argumenten aan de raadsleden.

Toch onderzoek

Het CDA wilde destijds toch dat er een onderzoek kwam naar bezuinigingsmogelijkheden en hun motie hiervoor werd met een meerderheid in de gemeenteraad aangenomen. PvdA en FNP stemden tegen. Tijdens het bespreken van de Kadernota zou de kwestie terug op tafel komen.

Wethouder geeft primeur aan krant

Twee weken terug kwam De Wâldsang - eerder dan gepland - in het nieuws via een nieuwsbericht in het Friesch Dagblad. CDA-wethouder Harjan Bruining maakte aan de krant bekend dat de bezuiniging niet doorgaat. De muziekschool was gered en de raadsleden lazen het in de krant.

Raad ontvangt memo met besluit

Het gemeentebestuur stuurde vervolgens een memo naar de raad met de mededeling dat er geen mogelijkheid was om te bezuinigen met dezelfde argumenten die Teije Dijk ook al gaf in november. Het CDA Achtkarspelen bespeelde daarna de media met een persbericht met de titel 'CDA fractie blijft Muziekschool de Waldsang financieel ondersteunen'. Deze werd ook ondersteund door de coalitiepartijen GBA en CU.

Onzekerheid

De PvdA en FNP vonden het niet kies dat het CDA iedereen bij De Wâldsang een half jaar in onzekerheid liet. Het CDA vond daarentegen dat zij altijd heeft gezegd dat de muziekschool behouden moest blijven maar dat ze wel wilden kijken of er nog een mogelijkheid was tot bezuiniging. Ook werd niet gewaardeerd dat het CDA zich nu al 'redder' presenteerde.

Bekijk de video voor een samenvatting van het debat. Zo'n 35 minuten teruggebracht naar 20 minuten. Het is van ons een experiment om politiek dichterbij de mensen te brengen. Meestal is gemeente-politiek traag en saai maar hopelijk wordt dit gewaardeerd. Laat het ons weten in de reacties.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.8%
Ik hoop dat het doorgaat!  
21.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie





regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'