Account
Logo
Zoeken
4.9 °C
Gaswinning lag 2 weken stil vanwege onveilige situatie
Beeld: Staatstoezicht op de Mijnen | Gecorrodeerd frame dat tegen de koelleidingen drukt op locatie Ameland-01 van de NAM (april 2021)

Gaswinning lag 2 weken stil vanwege onveilige situatie

vr 4 juni 2021, 8.30 uur

NES (AMELAND) - De gaswinning op Ameland lag sinds eind april 2021 twee weken stil vanwege een onveilige werksituatie. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) legde op 28 april 2021 de gaswinningslocatie van de NAM stil. Inspecteurs constateerden flinke corrosie bij de koelinstallatie waardoor er ernstig gevaar voor de werknemers was ontstaan.

De NAM heeft vervolgens een aantal veiligheidsmaatregelen genomen, waardoor er vanaf 12 mei weer voldoende veilig kon worden gewerkt.

Wat werd geconstateerd?

Op de gaswinningslocatie staat een koelinstallatie om de temperatuur van het geproduceerde aardgas te verlagen. Op en direct onder de koelinstallatie kunnen medewerkers van de NAM aan het werk zijn. SodM constateerde het volgende ernstige gevaar voor deze werknemers:

  • De koelinstallatie verkeert in dermate slechte staat van onderhoud dat er flinke corrosie was ontstaan. Werknemers op de arbeidsplaats direct onder de koelinstallatie liepen daardoor het gevaar getroffen te worden door vallende (installatie)onderdelen.
  • Door de corrosie kwamen de koelleidingen in de verdrukking en waren deels zichtbaar vervormd. Deze vervorming kan op een gegeven moment leiden tot lekkage, en daarmee gevaar voor bedwelming van personen, of ontbranding/ontploffing van aardgas en condensaat. Op het moment van inspectie was er nog geen sprake van lekkage.

Inmiddels veiligheidsmaatregelen genomen

Op 12 mei hebben inspecteurs de locatie opnieuw bezocht. De NAM had inmiddels de onveilige werksituaties opgelost. Zo werd een hek geplaatst rond de koelinstallatie. Ook had de NAM een extra sensor geplaatst bij de koelinstallatie om bij lekkage de gasproductie direct veilig uit te schakelen. De NAM moet nog wel vóór 1 september 2021 de koelinstallatie in goede staat van onderhoud brengen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver





regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar