Account
Logo
Zoeken
6.4 °C
Zonnepaneeldeeltjes: FUMO gaat boeren controleren

Zonnepaneeldeeltjes: FUMO gaat boeren controleren

do 3 juni 2021, 17.49 uur

NOARDBURGUM - De FUMO gaat controleren of boeren koeien laten grazen op weilanden waarop zonnepaneeldeeltjes terecht zijn gekomen. Dat heeft de gemeente Tytsjerksteradiel bekendgemaakt. Zo gaat de FUMO getroffen boeren een nazorgbezoek brengen waarbij de stand van zaken op de locatie wordt onderzocht. Er wordt gekeken of de boer al een schouw heeft laten uitvoeren. De FUMO gaat ook controleren of visueel verontreinigd gras naar een erkende afvalinzamelaar gaat.

Gras dat vervuild is met deeltjes van zonnepanelen is niet geschikt als voer voor vee. Als geconstateerd wordt dat visueel verontreinigd gras gebruikt wordt (begrazing door koeien, maaien, kuilen) dan zal de FUMO hiervan een melding doen bij toezichthouder NVWA, vanwege gevaar voor volksgezondheid en dierwelzijn.

Controle op afvoer van gras
Het is volgens de gemeente aan de eigenaar van het weiland zelf om in actie te komen en de geadviseerde stappen uit te (laten) voeren. Visueel verontreinigd gras wat afgevoerd wordt, moet worden beschouwd als een afvalstof. De gemeente is het bevoegd gezag als het gaat om de controle hierop en laat het uitvoeren door de FUMO.

Een boer kan ervoor kiezen om alleen het gedeelte van zijn land met zichtbare verontreiniging af te laten voeren. Dit geeft geen zekerheid, het is mogelijk dat er in het 'op het eerste gezicht’ schone deel fijne deeltjes zijn neergeslagen. Deze deeltjes kunnen op een later moment schadelijk zijn. Het is een keuze van de eigenaar.

De scherven van zonnepanelen zijn het gevolg van een grote brand bij Van der Wal Hout aan de Woudweg in Noardburgum. Een loods met op het dak ruim 1600 zonnepanelen is door de brand verwoest. Door de hevige brand en de daarbij vrijgekomen hitte zijn scherpe deeltjes van de zonnepanelen neergekomen in de wijde omtrek, in een 'pluim’ van 10 kilometer rondom de houthandel. Bij de gemeenten zijn de dagen na de brand ruim 120 meldingen binnengekomen over aangetroffen deeltjes.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.4%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.2%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
28.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!