Account
Logo
Zoeken
4.2 °C
Man (40) gaf opdracht huisbaas te liquideren

Man (40) gaf opdracht huisbaas te liquideren

wo 2 juni 2021, 14.00 uur

LEEUWARDEN - Als er ook maar een kern van waarheid zit in het verhaal dat een 40-jarige inwoner van Hallum woensdag opbiechtte op de zitting van politierechter Nynke Vlietstra, dan is de voormalige huisbaas van de Hallumer eind vorig jaar ontsnapt aan een moordaanslag.

'Twee Afrikaanse mannen’

De Hallumer had ten overstaan van een politieagent bekend dat hij opdracht had gegeven om zijn huisbaas te liquideren. Hij had op de Weaze in Leeuwarden een wapen overhandigd aan 'twee Afrikaanse mannen’, met de missie om zijn huisbaas om het leven te brengen. De mannen zouden dat ook daadwerkelijk geprobeerd hebben.

Huisbaas voelde zich bedreigd

Ze hadden de huisbaas bij een supermarkt opgewacht, maar omdat het te druk was hadden ze de opdracht niet uitgevoerd. De politie had de huisbaas op de hoogte gesteld. Die voelde zich bedreigd en had daarvan aangifte gedaan. Of het hele verhaal wel waar was, wilde rechter Vlietstra weten. “Helaas wel”, antwoordde de verdachte.

Treiterijen

Naderhand had hij nooit weer iets van de Afrikaanse mannen vernomen. De reden om een aanslag op de huurbaas te plegen was een conflict over een huurachterstand en achterstallig onderhoud. De Hallumer had het gevoel dat hij het doelwit was van treiterijen van de huisbaas. Hij had een wel zeer onalledaagse en heftige manier uitgekozen om om te gaan met een huurconflict, vond de rechter.

Voorbereiding van moord

“Dit is voor het eerst dat ik dit zie en ik loop al een tijdje mee. U koopt een wapen, u spreekt af met mensen om iemand te vermoorden. U had hier ook kunnen zitten voor voorbereiding van moord”, stelde Vlietstra. In dat geval had de Hallumer zich bij de meervoudige kamer (MK) voor drie rechters moeten verantwoorden. Behalve dat de man destijds psychisch in de knoei zat, wist de rechter nauwelijks iets over hem.

Naar MK verwijzen

“Ik wil meer over u weten, ik voel me niet genoeg voorgelicht over wat er eventueel met u aan de hand is”, aldus Vlietstra. Een psychiater gaat met de Hallumer praten, om te kijken of er een diepgaander psychologisch onderzoek moet komen. Officier van justitie Annemiek Kemkers wilde nog een stapje verder gaan: zij verzocht de rechter om de zaak naar de MK te verwijzen.

Zaak aangehouden

Dat college kan zwaardere straffen opleggen, de politierechter mag tot maximaal een jaar cel gaan. Bovendien zou de politie dan de gelegenheid krijgen om grondiger onderzoek te doen naar de vermeende moordaanslag. Dat onderzoek had nog niet plaatsgevonden omdat het verhaal van de verdachte niet geverifieerd kon worden. Om meteen de zaak naar de MK te verwijzen, vond Vlietstra nog iets te ver gaan. Op basis van adviezen van gedragsdeskundigen en de reclassering zou een verwijzing naar de MK altijd nog mogelijk zijn. De zaak werd aangehouden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver




regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum