3,7 °C
B: Adema Architecten

Gemeente kiest niet voor raadszaal in Bonifatiuskerk

wo 02 juni 2021 12.25 uur

DOKKUM - "Groots en meeslepend is it miskien net mar it is wol adekwaat en duorsum...", zo omschreef burgemeester Johannes Kramer de keuze voor de centrale huisvesting van de gemeente en gemeenteraad. Het college koos uit vijf scenario's waaronder mogelijkheden om de raadszaal te realiseren in Bonifatiuskerk of bovenop de publiekshal. Dezen werden het niet. "Dan mar wat saai en suniger.... Wy beheare de publike kas en wy gean no al oer it budget hinne...... "

Het college van B&W koos voor de soberste variant waarbij de raadszaal een plek krijgt in een nieuw te bouwen gedeelte naast het stadhuis. De gebouwen aan de Koningsstraat en stadhuis worden gerenoveerd. De geschatte kosten: 11,2 miljoen euro.

Bonifatiuskerk

De Rooms-Katholieke kerk in Dokkum was één van de opties om de raadszaal te realiseren. Burgemeester Kramer laat weten het ontwerp hiervoor prachtig is maar dat de kerk 'an sich' te klein is in vergelijking hoe de gemeenteraad nu bij elkaar komt in Kollum.

Bovendien is het mogelijk dat er nog meer plek nodig is voor raadsleden als de gemeente fuseert met Dantumadiel. Ook zouden de bouwkosten te hoog worden om de kerk groter te maken. Ook was 'neutraliteit' een bijkomend argument. Er zouden mensen principiële bezwaren kunnen hebben om een raadszaal in een katholieke kerk te realiseren.

Duurzaam

De keuze voor nieuwbouw op de plek naast het stadhuis heeft mede te maken met de duurzaamheidseisen. Kramer: "Wy freegje dit ek fan ús boargers en wy fine dat wy hjir ek net achter yn kinne bliuwe." In de nieuwbouw wordt de raadszaal gerealiseerd. De gebouwen A1 en A2 (stadhuis) zijn voor het bestuur.

Gefaseerde uitvoering

Het is de bedoeling om gefaseerd te werk te gaan. De aanleiding hiervoor zijn bepaalde onzekerheden. Dit heeft vooral te maken met de toekomst van de gemeente Dantumadiel. Een kwart van de ambtenaren werkt voor deze gemeente en een bestuurlijke fusie zou ook nog kunnen plaatsvinden. Om dat de tijd te geven, moet eerst gebouwdeel C (Koningsstraat) aangepakt worden zodat er meer ambtenaren gehuisvest worden.

Nadat gebouwdeel C is gerenoveerd, wordt gekeken maar de gebouwen B en A (nieuwbouw / stadhuis). De realisatie van de nieuwe raadszaal kan dus nog jaren gaan duren. Tot die tijd zal de gemeenteraad blijven vergaderen in het gemeentehuis in Kollum. Mocht dat gemeentekantoor verkocht worden, dan moet er misschien tijdelijk een andere plek gezocht worden.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân gaat de komende maanden en paar keer met elkaar in debat over het gekozen scenario. Op 1 september wordt uiteindelijk besloten welke scenario uitgangspunt wordt voor realisatie.

FOTONIEUWS
    

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie

woensdag 1 december | 1 reactie

Kerst bij Tuindorado