15,6 °C

De stipjes zijn de meld-plekken, ook Damwâld zit erbij als vreemde eend in de bijt

In dit gebied zijn zonnepaneel-deeltjes gevonden

za 22 mei 2021 11.12 uur

NOARDBURGUM - Op deze kaart is te zien waar deeltjes van zonnepanelen gevonden zijn. Een oproep van de gemeente leverde ruim 70 reacties op van mensen die deeltjes in de tuin of land hadden gevonden.

De gemeente Tytsjerksteradiel heeft een opmerkelijk juridisch advies gegeven aan agrarische bedrijven met deeltjes in hun weilanden. Zij moeten de veroorzaker aansprakelijk gaan stellen en contact op nemen met de verzekering. Er moet een schouw / onderzoek plaatsvinden in het weiland en de deeltjes moeten worden opgeruimd.

Vervuilde percelen

"Gras wat vervuild is met deeltjes van zonnepanelen is niet geschikt als voer voor vee. Dat geeft ook LTO aan. Vervuilde percelen moeten gemaaid worden en de afvoer van het gras met deeltjes van zonnepanelen moet gebeuren door een erkende afvalverwerker." aldus de gemeente.

Wind

Agrarische bedrijven ten zuiden van de N355 kunnen in principe hun vee weer naar buiten laten gaan. Gezien de richting van de wind, tijdens de brand, lijkt het niet logisch dat in deze landerijen deeltjes van zonnepanelen worden aangetroffen. "Uiteraard is het verstandig om dit waar te nemen."

Klik hier voor het formulier om gevonden deeltjes te melden

 

Regionaal nieuws