Account
Logo
Zoeken
11 °C

Criminelen pinden 75.000 euro in 'spoofing'-zaak

do 20 mei 2021, 13.00 uur

LEEUWARDEN - In een zogeheten 'spoofing’-zaak heeft het Openbaar Ministerie (OM) een gevangenisstraf van anderhalf jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist voor een 26-jarige inwoner van Doetinchem. De Doetinchemmer heeft, samen met onbekend gebleven mededaders, 14 slachtoffers in totaal ruim 75.000 euro afhandig gemaakt. In Friesland maakte de man slachtoffers in onder andere Akkrum, Witmarsum en. Vegelinsoord

Telefoontje nep-bankmedewerker

'Spoofing’ – letterlijk vertaald nabootsen of namaken – is een vorm van oplichting waarbij criminelen zich voordoen als medewerkers van een bank, waarna ze rekeninghouders op slinkse wijze geld aftroggelen. In de zaak van de Doetinchemmer kregen de slachtoffers een telefoontje van een nep-bankmedewerker die meedeelde dat er geld van de rekening was overgemaakt naar een buitenlandse bank.

Bankpas doorknippen

De transactie kon alleen teruggedraaid worden als de slachtoffers hun bankpas op een bepaalde manier doorknipten – de magnetische strip moest intact blijven – en afgaven aan een bankmedewerker die de pas kwam ophalen. Dat gebeurde meteen na het telefoontje, of zelfs al als de slachtoffers de oplichter nog aan de lijn hadden. Na de afgifte werd de pas weer aan elkaar geplakt en werden er vaak grote bedragen van de rekeningen van de gedupeerden gehaald.

“Impact is enorm”

Bij een van de slachtoffers, meest oudere mensen, werd er bijna 40.000 euro van de rekening gepind. Op de zitting meldden familieleden dat de volledige spaarrekening van hun ouders is leeggehaald. Een vrouw kreeg een hartaanval terwijl ze samen met haar man bij de bank was om de fraude terug te draaien. “De impact is enorm”, stelde officier van justitie Leonie Lubbers. “De mensen durven de deur niet meer uit, ze vertrouwen niemand meer”.

Niet direct bij oplichting betrokken

Het leed werd voor sommige slachtoffers alleen nog maar groter toen ze te horen kregen dat hun bank weigerde de schade te vergoeden. Er lagen 14 aangiftes en er was ruim 75.000 euro van de verschillende rekeningen gehaald. Crimineel verdiend geld dat de verdachte dient terug te betalen, vond de officier. De Doetinchemmer beweerde dat hij niet direct bij de oplichting betrokken is geweest. Hem was door “oude bekenden” gevraagd om geld te pinnen met de buitgemaakte pinpassen. Namen van mededaders durfde hij niet te noemen, hij is beducht voor wraakacties.

75.000 en 65.000 euro betalen

De officier stelde zijn aandeel gelijk aan de inbreng van degenen die de slachtoffers belden en de passen ophaalden. De man moet van Lubbers behalve het betalen van de 'Pluk-ze’-vordering van 75.000 euro ook vijf slachtoffers schadeloos stellen. Bij elkaar opgeteld gaat het om nog eens 65.000 euro. De Doetinchemmer beweerde dat hij per keer 100 tot 500 euro betaald kreeg, al naar gelang de grootte van de bedragen die de criminelen van de rekeningen konden halen.

Uitspraak: 3 juni.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt