22,2 °C

Eigenaar grijpt fietsendief in de kraag

di 18 mei 2021 14.35 uur

LEEUWARDEN -

Een fietsendief kon op 3 mei dankzij snel ingrijpen van de eigenaar van het rijwiel snel in de kraag worden gegrepen. De dief, een 36-jarige Drachtster, is dinsdag veroordeeld tot zes weken cel: vier weken voor de diefstal van de – elektrische – fiets en twee weken extra van een voorwaardelijke straf die nog op de lat stond.

“Door geld getriggerd”

De Drachtster zag dat de fiets niet slot stond en zag zijn kans schoon. De eigenaar zette de achtervolging in, achterop een scooter. De dief werd ingehaald en aan de politie overgeleverd. De Drachtster heeft een indrukwekkend strafblad, dat telt maar liefst 25 pagina’s. Hij is al vanaf jonge leeftijd aan de drugs. Op de zitting zei hij dat hij geld de trigger was om diefstallen te plegen. Van het geld kocht hij dan weer drugs.

Niet naar een kliniek

Hij is al twee keer klinisch behandeld voor zijn drugsverslaving. In de kliniek gaat het altijd prima, maar als hij is uitbehandeld en weer op straat komt, gaat het vrijwel meteen weer fout. De reclassering suggereerde dat plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD-maatregel) wellicht geboden is. Dat ziet de Drachtster zelf absoluut niet zitten, hij wil ook niet meer naar een kliniek.

Stevige schadevergoeding

Rechter Gustaaf Wijnands volgde het voorstel van de reclassering om dan maar een 'kale’ gevangenisstraf op te leggen. De eigenaar van de fiets diende een stevige schadevergoeding in. De reparatie van de fiets was geraamd op ruim 1000 euro. Met extra kosten kwam de claim op ruim 1500 euro. De rechter oordeelde dat de schade niet voldoende was onderbouwd en wees een bedrag van 100 euro toe.

 

Regionaal nieuws

22,2 °C

9 inbraken

7 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.