22,9 °C

240 uur werkstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval

wo 12 mei 2021 14.35 uur

LEEUWARDEN -

Voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval, op 29 januari vorig jaar op de Nijewei bij Gorredijk, is een 33-jarige inwoner van die plaats veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar, met een proeftijd van drie jaar.

Op de verkeerde weghelft terechtgekomen
De Gorredijker kwam op een recht stuk weg met zijn Mercedes frontaal in botsing met de Seat Arrosa van een echtpaar uit Jubbega. De 82-jarige bestuurder van de Seat kwam daarbij om het leven. Zijn echtgenote raakte zwaargewond. De Mercedes was op de verkeerde weghelft terechtgekomen.

Met de autoradio bezig
De Gorredijker had vlak na de botsing tegen de politie en de centralist van 112 gezegd dat hij “ineens een klap” hoorde, terwijl hij met zijn autoradio bezig was. De rechtbank concludeerde dat de man langer dan een kort moment de aandacht niet bij de weg heeft gehad. Als hij voldoende had opgelet, had hij volgens de rechter de Seat kunnen zien aankomen.

“Aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend”
Het vrouwelijke slachtoffer had aangegeven dat ze de auto van de verdachte wel zag aankomen. Haar echtgenoot had nog naar rechts gestuurd, tot op de betonrand naast de weg. Hij kon niet verder uitwijken. De Gorredijker heeft “aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag vertoond”, stelt de rechtbank, met als gevolg het overlijden van de andere bestuurder en zwaar lichamelijk letsel van diens echtgenote.

Afhankelijk van rijbewijs
De rechtbank stelde dat geen enkele straf het leed en verdriet van de nabestaanden ook maar bij benadering kan verzachten. Maar ook verdachte heeft dit volgens de rechtbank niet gewild, hij zal de gevolgen levenslang met zich mee moeten dragen. Positief is volgens de rechtbank dat hij heeft aangegeven dat hij meevoelt met de nabestaanden en dat hij open staat voor contact. De Gorredijker is zijn rijbewijs al acht maanden kwijt geweest. Omdat hij voor zijn werk afhankelijk is van het rijbewijs, legde de rechtbank niet een nog langere onvoorwaardelijke ontzegging op.

 

Regionaal nieuws

22,9 °C

9 inbraken

7 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.