Account
Logo
Zoeken
4 °C

240 uur werkstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval

wo 12 mei 2021, 14.35 uur

LEEUWARDEN - Voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval, op 29 januari vorig jaar op de Nijewei bij Gorredijk, is een 33-jarige inwoner van die plaats veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar, met een proeftijd van drie jaar.

Op de verkeerde weghelft terechtgekomen
De Gorredijker kwam op een recht stuk weg met zijn Mercedes frontaal in botsing met de Seat Arrosa van een echtpaar uit Jubbega. De 82-jarige bestuurder van de Seat kwam daarbij om het leven. Zijn echtgenote raakte zwaargewond. De Mercedes was op de verkeerde weghelft terechtgekomen.

Met de autoradio bezig
De Gorredijker had vlak na de botsing tegen de politie en de centralist van 112 gezegd dat hij “ineens een klap” hoorde, terwijl hij met zijn autoradio bezig was. De rechtbank concludeerde dat de man langer dan een kort moment de aandacht niet bij de weg heeft gehad. Als hij voldoende had opgelet, had hij volgens de rechter de Seat kunnen zien aankomen.

“Aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend”
Het vrouwelijke slachtoffer had aangegeven dat ze de auto van de verdachte wel zag aankomen. Haar echtgenoot had nog naar rechts gestuurd, tot op de betonrand naast de weg. Hij kon niet verder uitwijken. De Gorredijker heeft “aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag vertoond”, stelt de rechtbank, met als gevolg het overlijden van de andere bestuurder en zwaar lichamelijk letsel van diens echtgenote.

Afhankelijk van rijbewijs
De rechtbank stelde dat geen enkele straf het leed en verdriet van de nabestaanden ook maar bij benadering kan verzachten. Maar ook verdachte heeft dit volgens de rechtbank niet gewild, hij zal de gevolgen levenslang met zich mee moeten dragen. Positief is volgens de rechtbank dat hij heeft aangegeven dat hij meevoelt met de nabestaanden en dat hij open staat voor contact. De Gorredijker is zijn rijbewijs al acht maanden kwijt geweest. Omdat hij voor zijn werk afhankelijk is van het rijbewijs, legde de rechtbank niet een nog langere onvoorwaardelijke ontzegging op.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.4%
Nee  
55%
Maakt me niet uit  
18.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!