10,5 °C

© WâldNet

Burgumer jeugd ruimt op na meeting

zo 09 mei 2021 23.30 uur

BURGUM -

Een aantal jongeren uit Burgum ruimde zondag het afval op aan de Markt in hun woonplaats. Ze wilden daarmee laten zien dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en er geen bende van willen maken. Via social media was eerder op de dag een oproep gedaan om naar Burgum te komen naar aanleiding van een bericht op deze site.

Gekwetst

In een gesprek laten de Burgumers weten dat ze zich niet kunnen vinden in het beeld van de gemeente dat ze afkomstig zouden zijn uit kwetsbare gezinnen. Ze vonden het bovendien belachelijk dat de analyse aantoont dat er vaak sprake van LVB-problematiek (licht verstandelijke beperking) zou zijn. Welke groep jongeren in de analyse omschreven wordt, is echter onduidelijk. Het enige wat daarover bekend is, is dat het om een groep uit de wijde omgeving gaat (meerdere gemeenten).

Meeting

Zo'n honderd jongeren verzamelden zich uiteindelijk in het Burgumer centrum. De groepen kwamen uit diverse dorpen uit de omgeving. Tot zelfs uit Groningen en Drenthe. De politie is een keer langsgereden en heeft zich daarna niet meer laten zien. De meeting verliep rustig met af en toe iemand die het gaspedaal intrapte en flinke rookwolken veroorzaakte.

De Burgumer jeugd is vaak te vinden op de Markt maar zij willen juist geen overlast veroorzaken. Daarom besloten ze om 22.00 uur alle rommel - die door anderen was achtergelaten - op te ruimen. Het resultaat was een vuilniszak vol blikjes en ander afval en een schoon parkeerterrein. De rust was toen ook weer teruggekeerd.

De coronamaatregelen hakken er bij de jeugd flink in, zo laten ze weten. "Wy ha al neat mear en se pakke op dizze manier alles ôf." Het lange thuiszitten eist zijn tol en maakt ze eenzaam waarop ze toch naar buiten gaan. "Do moatst dochs wat..." Een andere jongen betreurt de overlast die toch af en toe plaatsvond in de avond: "De jongens dy't hjir skeurden fannejûn ferpeste it foar ús...."

 

Regionaal nieuws

10,5 °C

10 inbraken

7 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.