Account
Logo
Zoeken
7.1 °C

© WâldNet |  Politie en jongeren op 7 februari 2021 op de Markt in Burgum

'Boetes werken niet bij rondhangende jongeren'

zo 9 mei 2021, 11.20 uur

BURGUM - Met het alleen uitdelen van boetes zal de overlast van rondhangende jeugdgroepen in de centra van Buitenpost, Burgum en Surhuisterveen niet opgelost worden. Dat is de conclusie van een grondige analyse van De Veiligheidsdriehoek van Noordoost Fryslân.

Sinds het voorjaar van 2019 is er een groep overlastgevende jongeren negatief in beeld bij gemeente en politie. De groep bestaat uit 40 tot 60 jongeren uit de wijde omgeving (meerdere gemeenten). De losse (groepjes) jongeren ontmoeten elkaar na appcontact. De groep bleek niet alleen wisselend te zijn in groepsgrootte, maar ook wisselend in de overlastlocatie. De groep vertrok als er veel toezicht werd ingezet.

Analyse

De Veiligheidsdriehoek van Noordoost Fryslân deed in november 2020 en januari 2021 een analyse over de groep en hoe de gemeente en politie ermee om ging. Sinds 13 juni 2019 is de jeugdgroep geprioriteerd om extra aandacht te geven. Dit is samen met het Veiligheidshuis Fryslân opgepakt en een aantal jongeren zijn daar individueel besproken. Hier is via maatwerk extra hulpverlening op ingezet.

Kwetsbare gezinnen

De analyse liet zien dat veel jongeren afkomstig zijn uit kwetsbare gezinnen. "Veel van deze jongeren hebben geen veilige thuishaven en zijn daarom veelal op straat. In de groep vinden zij onderling gehoor bij elkaar." zo is de conclusie uit de analyse. Er is bijna sprake van structurele overlast in bepaalde buurten / dorpen welke van generatie op generatie doorgaat. Daarbij is er vaak sprake van LVB-problematiek (licht verstandelijke beperking).

Geen effect boetes

Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel denkt dat het uitdelen van boetes niet effect sorteert. De jongeren moeten - indien nodig - geholpen worden. "Binnen de aanpak en samenwerking moet er daarom voldoende capaciteit (middelen en uren) beschikbaar blijven voor hulpverlening, inzet van jongerenwerk, inzet van politie maar ook inzet vanuit de gemeentelijke diensten waaronder toezichthouders/ boa's. Hierdoor kan de nodige integrale aanpak via repressie- en zorg worden bestendigd."

Doorzetten zorgaanpak

Via het jongerenwerk en de politie willen de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen een bredere focus krijgen op de oorzaak van de problemen. Alleen stevige repressie (lees: boetes uitdelen) werkt bij deze groepen niet. "Daarom zal de huidige integrale aanpak, te weten zowel een repressieve- als zorgaanpak, inclusief de betrokkenheid van de gebiedsteams en jongerenwerkers, blijvend worden voortgezet." zo schrijft Gebben in een brief aan de gemeenteraad.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer