10,4 °C

Vrijspraak voor bestuurder die de benen nam

di 04 mei 2021 16.15 uur

LEEUWARDEN - Een Groninger (26) die in de nacht van 6 juni vorig jaar op de Stationsweg in Drachten zijn auto tegen een boom parkeerde, draait niet op voor de kosten. Dat komt omdat er niet of nauwelijks kosten zijn.

De benen genomen

De Groninger was gedagvaard voor de zitting van de politierechter omdat hij, nadat hij met zijn blauwe VW Golf tegen de boom was gereden, de benen had genomen. Als een bestuurder ook maar vermoedt dat hij bij een aanrijding of ongeval schade heeft veroorzaakt, dan moet hij op de politie wachten of tenminste zijn gegevens achterlaten.

“In blinde paniek weggerend”

De Groninger was, zoals hij het zelf verwoordde,”in blinde paniek weggerend”. In de auto lag een lachgastank en een lege ballon. Hij beweerde dat hij niet onder invloed was, hij had een paar uur eerder een paar ballonnetjes gebruikt, maar hij was bang dat hij “verkeerd begrepen” zou worden door de politie.

Brief van de politie

Hij was van de weg geraakt omdat hij tijdens het rijden een sigarettenpeuk liet vallen. De politie vond bloed in de auto. Via een DNA-onderzoek kwam de Groninger in beeld. Die kreeg een brief thuis met het dringende verzoek om binnen 14 dagen aan de politie door te geven wie de bestuurder van de auto was, als hij dat niet zelf was. Op dat verzoek had de Groninger niet gereageerd, wat een tweede strafbaar feit opleverde.

Geen foto’s in dossier

Al met al kwam de man met de schrik vrij. Hij had bij de auto moeten blijven en hij had op de brief moeten reageren, áls er schade was. Maar er was geen schade. De eigenaar van de boom, de gemeente Smallingerland, had geen aangifte gedaan omdat de kosten dan hoger zouden zijn geweest dan de baten. En in het dossier zaten ook geen foto’s van de schade, die als bewijs zouden kunnen dienen.

Verdachte hoeft niet naar de gevangenis

Officier van justitie Riemke van der Zee concludeerde dat de Groninger op beide punten vrijgesproken moest worden. De politierechter was het daar mee eens. De Groninger kwam goed weg: de man liep in twee proeftijden. Er hingen hem voorwaardelijke celstraffen van 4 maanden en 40 dagen boven het hoofd. Door de vrijspraak ontsnapte hij aan een langdurig verblijf in de gevangenis.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 25 september

Jaarlijkse fruitdag bij de Spitkeet