15,3 °C

Foto: Jeffrey Klaaijsen | Sinds woensdagochtend staan ze op de grond

Opspattend gruis houdt F-35's aan de grond

do 22 april 2021 11.17 uur

LEEUWARDEN - Op vliegbasis Leeuwarden staan drie F-35's stil aan de grond. Mogelijk heeft opspattend gruis slijtage veroorzaakt aan de motor. Dat meldt het Ministerie van Defensie. Het gruis zou afkomstig zijn van een anti-sliplaag van het banenstelsel op Vliegbasis Leeuwarden. Onderzocht wordt of dit inderdaad de oorzaak is. De motorslijtage werd ontdekt tijdens standaard inspecties.

Voor zover bekend is Nederland het enige F-35 vliegende land dat deze slijtage aan F-35-motoren heeft. De luchtmacht heeft inmiddels 17 van deze jachtvliegen. Daarvan staan er 9 op de Friese basis en 8 in de Verenigde Staten. Behalve de 3, kunnen de overige toestellen gewoon vliegen. De luchtmacht houdt de toestellen op vliegbasis Leeuwarden echter uit voorzorg aan de grond om mogelijke vervolgschade te voorkomen.

De F-35 heeft een zwaardere motor dan een F-16 en blaast daardoor tijdens het taxiën meer gruis op. Bij de F-16 is deze vorm van slijtage niet geconstateerd. Het start- en landingsstelsel verkeert overigens in goede staat van onderhoud.

 

Regionaal nieuws

15,3 °C

8 inbraken

8 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.