Account
Logo
Zoeken
7.7 °C
Drugsrijder had meer dan tien keer teveel speed op

Drugsrijder had meer dan tien keer teveel speed op

ma 19 april 2021, 13.15 uur

LEEUWARDEN - Een celstraf van vijf maanden, plus drie maanden cel voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Dat was de straf die de politierechter oplegde aan een 32-jarige man uit Surhuisterveen. De man reed onder invloed van drugs, reed zonder geldig rijbewijs en dealde in speed. De man kwam maandag niet opdagen tijdens de zitting.

Meer dan tien keer teveel speed in het bloed

De Feanster werd op 9 april vorig jaar in Boelenslaan in zijn auto door de politie aan de kant van de weg gezet. Hij had speed gebruikt, dat bleek uit de speekseltest, en hij had ook drugs bij zich, bijna vier gram.

Uit onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), bleek dat de hoeveelheid speed in het bloed van de Feanster meer dan tien keer hoger was dan de toegestane waarde. Voor de THC – de werkzame stof in hennep – was dat twee keer hoger dan toegestaan.

Oude Nokia als 'drugstelefoon’

Een aantal gebruikers had bij de politie verklaard dat ze drugs hadden gehaald bij de verdachte. Die vond zelf dat hij niet had gedeald. Hij zou wel eens wat voor anderen hebben gehaald, wat overigens ook verboden is. De man had een oude Nokia bij zich, die hij volgens officier van justitie Henk Mous gebruikte als 'drugstelefoon’.

Ook aan minderjarigen hebben verkocht

Mous ging er van uit dat de Feanster bijna anderhalf jaar heeft gehandeld in drugs: vanaf januari 2019 tot de dag dat de man werd aangehouden, in april vorig jaar. De man zou volgens de officier vooral aan minderjarigen hebben verkocht. Het rijbewijs van de Feanster was al in juni 2010 ongeldig verklaard. Dat wist de verdachte.

Schuld in de schoenen schuiven

Op de vraag waarom hij dan toch een auto bestuurde, had hij geantwoord 'omdat het kan'. Volgens hem probeerden de getuigen hem de schuld in de schoenen te schuiven. Ook de rechter vond dat er wel degelijk gesproken kon worden van drugshandel. Voor het rijden onder invloed kreeg de Feanster een rijontzegging van een half jaar. De opgelegde straf was gelijk aan de eis van de officier van justitie.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
76.3%
Heel misschien wordt het nog wat....  
2.6%
Ik hoop dat het doorgaat!  
21.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie





regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'