Account
Logo
Zoeken
13.1 °C

Eis cel- en werkstraf voor steekpartij Gorredijk

do 11 maart 2021, 13.35 uur

LEEUWARDEN - Een 33-jarige Gorredijker was op 24 augustus vorig jaar naar de woning van een dorpsgenoot gegaan omdat die aan een kennis kapotte spullen zou hebben verkocht. Het bezoek liep volkomen uit de hand, de Gorredijker zou zijn dorpsgenoot met een mes te lijf zijn gegaan.

Mes al op zak

De man stond donderdag terecht. Officier van justitie Leonie Lubbers eiste een celstraf en een werkstraf voor een poging tot doodslag. De officier gaat er vanuit dat de verdachte zijn dorpsgenoot meerdere malen met een mes heeft gestoken. De officier dacht ook dat de Gorredijker het mes al op zak had voor hij naar de woning ging.

Aangevallen met een honkbalknuppel

Dat zou blijken uit beelden van een bewakingscamera van een overbuurman: daarop zou te zien zijn dat de verdachte, als hij de woning verlaat, iets dichtklapt en in zijn zak stopt. De beelden tonen ook aan dat de man ongeveer een minuut binnen is geweest. Zelf zei hij dat hij was geslagen met een honkbalknuppel en dat hij door de bewoner was aangevallen.

Mes van aanrecht gegraaid

Later verklaarde hij bij de rechter-commissaris (RC) dat hij zijn dorpsgenoot meteen te lijf is gegaan. De 15-jarige zoon van de bewoner had de lezing van zijn vader grotendeels bevestigd: de verdachte had met een mes gestoken. De Gorredijker beweerde dat hij een mes van het aanrecht had gegraaid, maar dat was volgens vader en zoon niet waarschijnlijk.

Vreemde blik in de ogen

De vader liep verschillende kraswonden en een aantal relatief lichte steekwonden op. Hij vond dat de verdachte een vreemde blik in de ogen had, alsof hij drugs had gebruikt. Volgens getuigen zou het regelmatig voorkomen dat de Gorredijker soms dagen achtereen excessief wiet en speed gebruikte. Nadat hij de woning had verlaten, was de verdachte een weeklang spoorloos.

Enkelband om

Na zeven dagen meldde hij zich bij de politie, al die tijd had hij bij een vriend ondergedoken gezeten. Hij heeft ongeveer vier maanden vastgezeten, voor hij onder strenge voorwaarden door de rechtbank werd vrijgelaten. Hij kreeg een enkelband om en mocht geen contact zoeken met het slachtoffer of bij hem in de buurt komen. Ook mocht hij geen alcohol en drugs gebruiken.

Niet terug naar de gevangenis

Hij is volgens een psycholoog licht verminderd toerekeningsvatbaar, vanwege een lichte verstandelijke beperking. Sinds hij vrijkwam is er sprake van een positieve ontwikkeling en het zou volgens de reclassering niet verstandig zijn om hem terug naar de gevangenis te sturen. De reclassering adviseerde onder meer een behandeling en het op touw zetten van een dagbesteding.

Extra grote stok achter de deur

De officier nam dat advies over. Naast een celstraf die gelijk is aan het voorarrest eiste Lubbers 16 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf – “Een extra grote stok achter de deur”, aldus de officier- en een werkstraf van 120 uur. Lubbers vond ook dat er een drugs- en alcoholverbod opgelegd moet worden en dat de verdachte zich bij de reclassering moet melden. Ook moet er toezicht worden gehouden op zijn sociale contacten.

Noodweersituatie

Het zou geregeld zijn voorgekomen dat vrienden bij hem thuis kwamen om alcohol en drugs te gebruiken. Raadsman Erik Stoeten bepleitte ontslag van alle rechtsvervolging voor zijn cliënt. Stoeten stelde dat de verdachte genoodzaakt was zich te verdedigen toen hij in de kleine woning werd aangevallen met de honkbalknuppel. Er was sprake van een noodweersituatie, vond de advocaat.

De rechtbank doet op 25 maart uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Zoektocht op het water naar vermist persoon

Zoektocht op het water naar vermist persoon


ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering




regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland