18,4 °C

Openhouden ABN Amro Drachten 'kansloze missie'

wo 10 maart 2021 18.10 uur

DRACHTEN - Het sluiten van het bankkantoor van ABN Amro in Drachten is niet te keren. De gemeente Smallingerland kan er helemaal niets aan doen. "Als college zijn we al met de bank in gesprek geweest, maar een oproep om het kantoor open te houden is een kansloze missie. Je kunt hoog en laag springen, maar dat zal ze worst zijn", aldus wethouder Robin Hartogh Heys in een reactie op vragen van PvdA-raadslid Angela Visser dinsdagavond tijdens het vragenuurtje van de bijeenkomst van Het Besluit.

Vooral het feit dat ABN Amro tijdens de financiële crisis eerder deze eeuw met overheidsgeld is gered, zou de bank moeten doen beseffen dat ze een sociale taak in de gemeenschap heeft en kantoren als in Drachten open moet houden, aldus de PvdA. "Het dichtstbijzijnde kantoor staat nu in Heerenveen. Mensen die slecht ter been zijn of uit de kwetsbare groepen zijn gedupeerd. Anderen zijn aangewezen op het digitaal bankieren, dat vanwege stroomuitval, cyberaanvallen of anderszins ook kwetsbaar is. Persoonlijk contact is van groot belang en moet blijven", aldus Angela Visser.

In het gesprek met de lokale directie had wethouder Hartogh Heys te horen gekregen dat sluiting het gevolg is van landelijke en wereldwijde economische ontwikkelingen. De coronapandemie versnelde die ontwikkelingen het afgelopen jaar nog eens. De banken krijgen steeds minder bezoek van klanten. "In Smallingerland doen we er alles aan, maar de ontwikkelingen zijn niet tegen te houden", aldus Hartogh Heys, die er aan toevoegde dat ABN Amro het belastinggeld al heeft terugbetaald, maar dat een beroep op het sociale aspect niks uithaalt.

Mensen die problemen met digitaal bankieren hebben, kunnen altijd in de openbare bibliotheek terecht voor hulp, vertelde D66-raadslid Roy Postma. "En oerstappe nei in oare bank is ek altyd moochlik", voegde FNP'er Durk Oosterhof fijntjes toe.

 

Regionaal nieuws