Account
Logo
Zoeken
5.3 °C
6 jaar cel geëist voor betrokkenheid bij Tesla-branden

6 jaar cel geëist voor betrokkenheid bij Tesla-branden

di 9 maart 2021, 14.14 uur

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag zes jaar cel geëist voor twee verdachten die tot twee keer toe, in maart en april 2018, opdracht zouden hebben gegeven tot het in brand steken van de Tesla’s van advocate Cynthia Grondsma uit Joure. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan 'uitlokking’ vindt het OM.

Advocate was curator

Volgens het OM hebben de verdachten, een 38-jarige inwoner van Goingarijp en een 55-jarige Burgumer, begin 2018 een 34-jarige Noordwoldiger opdracht gegeven de Tesla van de Jouster advocate in brand te steken. De advocate was indertijd curator bij het faillissement van de CMS-werf in Leeuwarden, waar de Goingarijpster mede-eigenaar van was. Gedurende de afwikkeling van het faillissement zou de relatie tussen de curator en de werfeigenaren steeds grimmiger zijn geworden.

Burgumer fungeerde als tussenpersoon

Het OM beschouwt de Goingarijpster als de opdrachtgever, de Burgumer zou als tussenpersoon hebben gefungeerd. Beide mannen ontkenden in alle toonaarden. De Noordwoldiger had ook steeds volgehouden dat hij niets met de brandstichtingen te maken had, tot en met zijn veroordeling in maart vorig jaar. Hij kreeg van de rechtbank drie jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Tijdens een pro forma-zitting in hoger beroep, in augustus vorig jaar, gaf de man ineens openheid van zaken.

Technisch mankement

Hij vertelde het gerechtshof dat hij tot twee keer toe opdracht had gekregen om de Tesla’s van de Jouster advocate in brand te steken. De tweede keer was nodig omdat het bij de eerste brand aanvankelijk leek te gaan om een technisch mankement. Hij moest het duidelijk laten lijken op opzettelijke brandstichting. Voor de brandstichtingen zou hij 3000 euro hebben ontvangen.

Brandstichter voelde zich in de steek gelaten

De Noordwoldiger beweerde dat hij uit de school klapte omdat hij zich in de steek gelaten voelde door de andere verdachten. Hij had verwacht dat hij financieel ondersteund zou worden. En hij erkende dat hij geen trek had in een langdurig tbs-traject. In een brief aan de Burgumer zou hij zijn grieven hebben verwoord en zou hij hebben geschreven dat hij zijn “centen” wilde hebben en anders de zaak zou verraden. Kort nadat de man bij het hof had verklaard werden de Goingarijpster en de Burgumer opgepakt. Sindsdien zitten ze vast.

In brand steken Tesla’s “ondermijning van de rechtsstaat”
Officier van justitie Peter van der Spek noemde het in brand steken van de auto’s van de advocate “een ondermijning van de rechtsstaat”. Volgens Van der Spek had de Noordwoldiger, behalve dat hij er geld mee kon verdienen, geen enkel motief om uit eigen beweging de Tesla’s in brand te steken. Er was volgens Van der Spek sprake geweest van “een enorme gevaarzetting” bij de branden.

De Tesla’s stonden beide keren op nog geen meter van de woning van Grondsma. De advocate en haar kinderen lagen op bed, ze sliepen al. Als Grondsma niet wakker was geworden van het auto-alarm dan had het volgens de officier veel erger kunnen aflopen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver




regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum