Account
Logo
Zoeken
8.3 °C

Wandelen in mooi Friesland

zo 7 maart 2021, 17.45 uur

BURGUM - Waar denk je aan bij ontspanning in Friesland? Vast aan zeilen of schaatsen. Maar er is ook een optie die je vrijwel het hele jaar kan doen: wandelen. Er zijn schitterende routes waarvan er hieronder een aantal staan vermeld. Voor wandelen heb je niet zoveel nodig: kleding die lekker zit, een paar bamboe herensokken, goede wandelschoenen en frisse zin.

1. Dichterspad

Er is een keuze uit twee routes, als je links gaat moet je 17 kilometer wandelen, via rechts is het 8 kilometer. Onderweg kom je op de mooiste locaties 18 gedichtpanelen tegen. De dichters hebben ieder op hun manier geprobeerd uit te drukken wat zij voelden bij het uitzicht dat jij nu ook hebt. Op termijn komt er extra audiovisueel materiaal zodat je meer te weten komt over die speciale stukjes Friesland. De route kan je ook per fiets afleggen. Hou er dan wel rekening mee dat je af en toe moet afstappen.

2. Terpenroute Oenkerk-Leeuwarden

Na een fikse wandeling van 15 kilometer kom je aan in Leeuwarden voor een lekker hapje en bijpassend drankje. Deze route wordt ook wel het elfstedenpad genoemd en onderweg heb je gezien waarom dat het geval is. Op de brug bij Gytsjerk vind je in tegeltjes profielen afgebeeld van deelnemers aan de tocht der tochten. Verder op de Bonke is het eindpunt van de tocht (sinds 1985). Dat wordt gemarkeerd door een paal met het Elfstedenkruis. De wandeling voert jou langs de eerdere finish bij de Dokkumer Ee. Onderweg zie je uiteraard overal de mooie natuur waar Friesland zo rijk aan is.

3. De ijsfontein in Dokkum

De route is net iets minder dan 3 kilometer maar er is erg veel te zien, dus neem er de tijd voor. Dokkum lag vroeger direct aan zee en was om die reden een belangrijke kustplaats voor heel Friesland. Op de wandelroute door de stad zie je hoeveel rijkdom de zee de stad heeft gebracht. Inmiddels is Dokkum dichtgeslibd maar is er nog steeds veel aandacht voor natuur en milieu. Je wandeling brengt je langs gezellige boetiekjes en terrassen. Een hoogtepunt is de IJsfontein die er iedere keer anders uitziet naar gelang de vochtigheid en de temperatuur. De fontein werkt op zonnepanelen. Vergeet ook de schitterende bomen die deze plek omringen niet te bewonderen.

4. Wandeltocht Feanwâlden

Bijna 19 kilometer wandelen in het hart van Friesland. Hier kom je in het gebied waar vroeger wonderdokter of duiveluitbanner een gerespecteerd beroep was. Het kon ook flink tekeergaan in de Friese wouden. De bewoners van deze streek konden dan ook wel wat hulp gebruiken af en toe. Uiteraard zijn er mooie verhalen bewaard gebleven uit die tijd. Een aantal punten die je passeert hebben ook namen die wel aangeven hoe men daar over dacht. Wat dacht je van de Goddeloze Singel en het Goddeloze tolhuis? Misschien dat jou daar ook de rillingen over de rug lopen. Maar gelukkig is er ook veel moois te zien op deze uitgestrekte wandelroute.

Behalve het hierboven genoemde kwartet zijn er nog vele andere mooie wandelroutes, zoals het kabouterpad Lauwersmeergebied. Beslist een aanrader als je gaat wandelen met kinderen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende


regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!