5,8 °C
© WâldNet

Molenkampsbrug wordt verhoogd voor 655.000 euro

za 06 maart 2021 15.50 uur

KOLLUM - De Molenkampsbrug in Kollum wordt binnenkort verhoogd tot een doorvaarthoogte van 2 meter. De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân ging donderdagavond unaniem akkoord tijdens een digitale raadsvergadering.

Eneco-gelden

De brug wordt met 85 centimeter verhoogd en er is 655.000 euro mee gemoeid. De investering komt ten laste van de reserve ontwikkelfonds die is gevormd uit de verkoop van Eneco-aandelen. Ook de kruising met de Johannes Bogermanstraat, de Gysbert Japixstrjitte en de Eyso de Wendtstraat moet veiliger gemaakt worden.

'Kollum Sail'

Raadslid Sjoerd Keizer (S!N) was blij met het plan. "It is sear geskikt foar lytsere boaten en sloepen." Keizer ziet graag dat de gemeente goed communiceert met buurtbewoners vanwege de veranderende hellingsgraad van de wegen. Keizer gaf zijn complimenten om van Kollum een watersportdorp te maken. "It wurdt tiid foar in nije Kollum Sail."

Giethoorn

"In rûntsje Kollum mei de sloep, wa wol dat no net?" concludeerde raadslid Koonstra (FNP). De laatste bottle neck. "It sil foar gjin Giethoornse taferelen opsmite, mar troch de realiteit, de koroanatiid, is it in aardige attraaksje yn 't moaie Noardeast Fryslân." Koonstra ziet de verbetering van de verkeersveiligheid een positieve bijvangst.

Waarom niet hoger?

De heer Lammering (Groen NOF) liet weten dat hij wel eens door Kollum vaart. Hij ziet dan ook boten varen die hoger zijn dan een gemiddelde sloep. "Zou het niet beter zijn om de brug nog iets hoger te maken naar 2.50 meter omdat dan de doorvaart nog groter wordt (ook voor kruisers e.d.,). Wethouder Jelle Boerema liet weten dat de brug aan de Voorstraat ook 2 meter hoog is. Het heeft daarom - met het oog op een rondje varen - weinig zin om de Molenkampsbrug hoger te maken.

Revival

Wethouder Jelle Boerema is blij dat de brug nu opgehoogd wordt. "Dit was de laatste bottle neck. Dit komt heel goed uit want de watersport maakt een revival door." In 2010 is gestart met 'Watersport Kollum' waarbij meerdere bruggen zijn verhoogd en aanlegvoorzieningen zijn gerealiseerd. Met de laatste brug is het project nu tot een afronding gekomen. "Sail Kollum is een hele goede optie om te bespreken met plaatselijk belang." zo liet Boerema weten als reactie op Keizer zijn suggestie.

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie