10,1 °C

Drugsrijder veroorzaakt kop-staart botsing:2 weken cel

vr 05 maart 2021 15.30 uur

LEEUWARDEN - Een Dokkumer (35) is vrijdag bij verstek veroordeeld tot twee weken cel en een rijontzegging van een jaar. De man was op 9 december 2019 onder invloed van drugs toen hij op de Groningerstraatweg in Leeuwarden, in de buurt van het Vrijheidsplein, met hoge snelheid achterop een stilstaande auto botste.

Kop-staart botsing

De Dokkumer veroorzaakte een onvervalste kop-staart botsing: de Peugeot schoot door en raakte een Ford Fiësta van achteren, de Ford knalde vervolgens op een Seat Ibiza. Getuigen hadden verklaard dat de Dokkumer, zelf reed hij in een oude Mercedes Benz, veel te hard en slingerend reed. Vlak voor de botsing hadden de getuigen geen remlichten gezien bij de Mercedes.

's Nachts op goksites gezeten

Uit een drugstest bleek dat de Dokkumer onder invloed van speed en cocaïne was. De man beweerde dat hij 's ochtends goed uitgerust in de auto was gestapt, maar uit een korte blik in zijn telefoon bleek dat hij die nacht de telefoon voortdurend aan had en op goksites had gezeten.

Nekklachten

Van de inzittenden van de andere auto’s, waaronder ook een klein kind, hadden twee personen na de botsing nekklachten. Een van de bestuurders is per ambulance naar het MCL gebracht. De Dokkumer werd veroordeeld tot een werkstraf van 70 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. De rechter legde een rijontzegging op van een jaar.

Twee weken onvoorwaardelijk

Voor het gevaarlijke rijgedrag, een overtreding, moest de rechter een aparte straf opleggen. De officier van justitie had een boete van 400 euro geëist, de rechter maakte er twee weken onvoorwaardelijke celstraf van.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 25 september

Jaarlijkse fruitdag bij de Spitkeet