18,1 °C

Smartengeld voor agente die aan 't haar werd getrokken

vr 05 maart 2021 15.00 uur

LEEUWARDEN - Het was vrijdag bijna op de dag af drie jaar na dato dat een inwoonster van Drachten (54) zich voor de rechter moest verantwoorden omdat ze een agente mishandeld zou hebben. Dat was erg laat, maar ook weer niet zo laat dat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak niet meer aan mocht brengen, oordeelde politierechter Klaas Bunk.

Worsteling tussen verdachte en agente

De Drachtster was op 13 maart 2018 in aanvaring gekomen met de politie tijdens een huiszoeking bij haar moeder. Volgens de agenten was de vrouw nogal opstandig en kreeg ze daarom het verzoek de woning te verlaten. Dat ging niet zonder slag of stoot: het kwam tot een worsteling tussen de vrouw en een agente, waarbij de Drachtster de agente een pluk haar uit het hoofd had getrokken.

"Grof geweld" gebruikt

De verdachte kwam zelf ook niet ongeschonden uit de strijd. Ze zei dat ze zich weinig meer van het voorval kon herinneren, maar ze wist nog wel dat ze met "grof geweld" was aangepakt. "Voor ik het wist lag ik in het hok, tegen de verwarming", aldus de Drachtster. Officier van justitie Margreeth Meijer vond niet dat de agente buiten haar boekje was gegaan.

Smartengeld aan agente betalen

De officier hield wel rekening met de ouderdom van de zaak en eiste een volledig voorwaardelijke geldboete van 350 euro voor de mishandeling van de agente. Meijer vond dat de verdachte wel 200 euro smartengeld aan de agente moest betalen. Rechter Klaas Bunk deelde die mening, de voorwaardelijke boete beperkte hij tot 250 euro.

 

Regionaal nieuws