10,3 °C

Noardeast-Fryslân krijgt eigen gemeentevlag

vr 05 maart 2021 13.34 uur

DOKKUM - Dit is hem dan. De officiële gemeentevlag van Noardeast-Fryslân. De nieuwe vlag (en bijbehorende wimpel) werd donderdagavond vastgesteld door de gemeenteraad. De gemeentevlag is afgeleid van het gemeentewapen en kan gebruikt worden bij feestelijke gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de Lintjesregen, bij hoog bezoek of andere belangrijke evenementen.

Eigen ontwerp

Voor het ontwerp werd geen duur reclamebedrijf ingehuurd. Het is een eigen ontwerp: Het groen in het wapen verwijst naar het hoofdzakelijk agrarische karakter van de gemeente. De indeling geeft aan dat het om een kustgemeente gaat. De zespuntige ster is gekozen omdat dit hét gemeenschappelijke teken van de drie gemeenten is.

Sinds de fusie van de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. was er nog geen gemeentevlag vastgesteld. De Hoge Raad van Adel had een adviserende rol bij het ontwerpen van de gemeentevlag en -wimpel. De ontwerpen zijn door de Hoge Raad getoetst aan de geldende richtlijnen.

Na vaststelling door de gemeenteraad wordt de vlag opgenomen in het vlaggenregister van de Hoge Raad van Adel. De bijbehorende wimpel hoeft niet formeel te worden beschreven en vastgesteld.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 25 september

Jaarlijkse fruitdag bij de Spitkeet