10,3 °C

Daling coronabesmettingen in Friesland

vr 05 maart 2021 12.11 uur

LEEUWARDEN - Het aantal coronabesmettingen in Friesland is de afgelopen week gedaald van 1346 naar 1159. Dat meldt de GGD Fryslân. Landelijk nam het aantal positieve testuitslagen iets toe. Vaccineren en meer testen blijkt hier te werken om besmettingen te verminderen.

Minder besmettingen in verpleeghuizen

Dat vaccinatie vruchten afwerpt, blijkt uit de besmettingscijfers in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Het aantal positieve coronatests halveerde er de afgelopen week. Er waren 65 besmettingen (onder wie 30 bewoners), tegen 143 een week eerder. Ook het aantal zeventigplussers met corona daalt. Dat geldt ook voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Bij tieners, vijftigers en zestigers lopen de percentages nog op.

Het vindpercentage (het deel van de getesten dat besmet blijkt te zijn) daalt al enkele weken en ligt nu rond de 9 procent. Dit is een positieve ontwikkeling. Aan de andere kant zijn de Friese coronacijfers al lange tijd hoog, met extra pieken als gevolg van wat grotere uitbraken. Zeker bij het loslaten van de lockdown of andere coronamaatregelen ligt een groei van het aantal zieken op de loer.

Vaccinaties

De afgelopen week zijn via de GGD 4156 inwoners van Friesland gevaccineerd. Vorige week waren dat er 7509. De daling komt doordat AstraZeneca minder vaccin - bestemd voor zorgmedewerkers - beschikbaar stelde. Vanaf volgende week levert de farmaceut weer extra entstof. Eind maart komt meer vaccin van Pfizer beschikbaar.

In totaal zijn er in vijf weken via de GGD bijna 40.000 prikken gezet bij Friese tachtigplussers en zorgmedewerkers. Dit ligt boven het landelijk gemiddelde van de GGD'en. Vanaf volgende week krijgt de groep thuiswonende ouderen van 75 tot 80 jaar een uitnodiging van het RIVM. Dit is een week opgeschoven.

"Het vaccin van AstraZeneca blijkt na de eerste prik meer algemene bijwerkingen zoals koorts te hebben dan dat van Pfizer." geeft GGD Fryslân aan. "Instellingen krijgen het advies medewerkers gespreid te vaccineren, zodat de zorgverlening niet in gevaar komt. Het lijkt erop dat de bijwerkingen van AstraZeneca na de tweede prik juist minder sterk zijn. Bij Pfizer zien we het omgekeerde beeld. De GGD verzoekt iedereen bijwerkingen te melden bij het bijwerkingencentrum Lareb."

Testen

Ook testen helpt om uit de crisis te komen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit cijfers over de gemeente Achtkarspelen. Die gingen na uitbraken in verpleeghuizen in zeven weken tijd van bijna 200 besmettingen in een week naar 50 per week. Twee keer zoveel mensen als elders in de provincie lieten zich testen, wat waarschijnlijk sterk heeft bijgedragen aan het indammen van het virus.

Deze week lieten 10.376 inwoners van Friesland zich testen, iets minder dan vorige week. Er zijn 15 ziekenhuisopnames en 19 sterfgevallen doorgegeven aan de GGD.

Gemeenten

In 14 van de 18 Friese gemeenten daalde het aantal besmettingen. Alleen in Heerenveen, Opsterland, Waadhoeke en Harlingen was sprake van een stijging.

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 237 (254), Súdwest-Fryslân 196 (234), De Fryske Marren 113 (129), Waadhoeke 98 (82), Heerenveen 93 (78), Smallingerland 72 (111), Noardeast-Fryslân 65 (79), Achtkarspelen 52 (84), Weststellingwerf 49 (65), Ooststellingwerf 37 (41), Harlingen 36 (32), Tytsjerksteradiel 35 (55), Opsterland 34 (30), Dantumadiel 23 (50), Schiermonnikoog 10 (12), Terschelling 4 (9), Ameland 3 (0) en Vlieland 2 (1).

 

Regionaal nieuws

zaterdag 25 september

Jaarlijkse fruitdag bij de Spitkeet