10,2 °C

Hoe lang gaat een gehoorapparaat gemiddeld mee?

wo 03 maart 2021 22.07 uur

DRACHTEN - Een gehoorapparaat levert een grote bijdrage aan uw levensvreugde. Je kunt er weer goed mee functioneren en moeiteloos deelnemen aan alle dagelijkse activiteiten en gesprekken. Maar hoe lang gaat een gehoorapparaat gemiddeld mee? Een gehoorapparaat heeft niet het eeuwige leven. Dat zal je niet verbazen. Maar hoe lang doe je dan wel met je apparaat? Hier lees je waar je op kunt rekenen.

Waarom een gehoorapparaat niet eeuwig meegaat

Een gehoorapparaat is een geavanceerd stuk techniek. Bovendien is het een zeer klein apparaat. Dit zorgt voor kwetsbaarheden. Net als elk ander apparaat zal ook een gehoorapparaat vroeg of laat minder goed gaan werken of misschien wel defecten gaan vertonen.

Elke audicien zal je vertellen dat een gehoorapparaat niet voor altijd mee zal gaan. Het is goed om te weten waar je op kunt rekenen. Een gehoorapparaat is immers geen goedkoop stuk techniek. Daarom is het fijn als je niet voor verrassingen komt te staan, omdat je bijvoorbeeld verwacht dat zo’n apparaat tientallen jaren meegaat.

Een gehoorapparaat is onderhevig aan slijtage. Door gewoon gebruik. Het wordt blootgesteld aan wisselende temperaturen, vocht en transpiratie, maar ook elementen zoals zand, tijdens een dagje strand bijvoorbeeld. Dit zijn allemaal voorbeelden van normale slijtage. Kwalitatieve hoortoestellen zijn hier goed tegen bestand, maar niet eeuwig. Houd hier altijd rekening mee als je naar de financiën kijkt.

Natuurlijk neem je jouw gehoorapparaat ook uit. Ondanks dat je hier voorzichtig mee omgaat, krijgt het apparaatje af en toe stootjes te verduren. Natuurlijk zal het apparaat hierdoor niet direct defecten gaan vertonen, maar na verloop van tijd neemt het risico hierop uiteraard wel toe.

Batterijen raken leeg

Een gehoorapparaat haalt zijn energie uit batterijen. Eigenlijk is het een klein wonder dat zo’n klein en belangrijk apparaat zo lang meegaat op een set batterijen. Wanneer een gehoorapparaat aan vervanging toe is, komt dat dan ook vaak omdat de batterijen leeg zijn. De batterijen zijn vaak niet vervangbaar, wat ertoe leidt dat het gehele apparaat vervangen dient te worden.

Maar hoe lang gaat een gehoorapparaat gemiddeld mee?

Hoe lang een gehoorapparaat gemiddeld meegaat, is van een aantal factoren afhankelijk. Allereerst natuurlijk van de kwaliteit van het hoortoestel. Bij een kwalitatief gehoorapparaat kun je doorgaans rekenen op een levensduur van drie tot zeven jaar.

Deze levensduur heeft natuurlijk niet alleen met de kwaliteit te maken, maar ook met de batterijcapaciteit. Kleinere hoortoestellen beschikken vaak over kleinere batterijen met een geringere capaciteit. Maar ook de functies van het hoortoestel kunnen van invloed zijn op hoe lang de batterij meegaat.

Verder is jouw gebruik van invloed op de levensduur. Gebruik je jouw gehoorapparaat de hele dag door, of bijvoorbeeld alleen wanneer je TV kijkt of in gezelschap? Hoe intensiever het gehoorapparaat wordt gebruikt, des te eerder de batterij leeg zal zijn en des te groter de kans is dat defecten optreden.

Dat gezegd hebbende: je kunt zelf invloed uitoefenen op hoe lang het gehoorapparaat meegaat. Door het apparaat volgens voorschriften te gebruiken, goed te onderhouden en voorzichtig te behandelen minimaliseer je de kans op defecten. In principe moet je dan gewoon een paar jaar van jouw gehoorapparaat kunnen genieten zonder zorgen.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 25 september

Jaarlijkse fruitdag bij de Spitkeet