10,5 °C

Brieven OM naar verkeerde adres:rechtszaak aangehouden

di 02 maart 2021 15.40 uur

LEEUWARDEN - Door een fout van het Openbaar Ministerie (OM) kon de rechtszaak tegen een 40-jarige inwoner van De Westereen dinsdag niet doorgaan. De Leeuwarder rechtbank besloot dat de zaak moest worden aangehouden omdat het slachtoffer niet op de hoogte was van de zittingsdatum.

Brieven naar oude adres gestuurd

Het OM had verzuimd de gedupeerde vrouw bericht te doen. Er waren verschillende brieven de deur uitgegaan, maar die waren naar het oude adres van het slachtoffer gestuurd, in Kootstertille. Ze is verhuisd naar Surhuisterveen, daar had de correspondentie naar toe gemoeten.

Recht om zitting bij te wonen

Een slachtoffer heeft het recht om een zitting bij te wonen, zich er op voor te bereiden en de gelegenheid te krijgen om een verklaring voor te lezen. Baukje Kooi, de advocate van het slachtoffer, verzocht de rechtbank om de zaak aan te houden. Dat verzoek werd door de rechtbank gehonoreerd.

Verdachte zeer geëmotioneerd

Een verzoek van advocaat Tony Boersma, om de voorlopige hechtenis van de verdachte te schorsen in afwachting van de nieuwe zitting, werd afgewezen. De verdachte was duidelijk zeer geëmotioneerd door het uitstel. Volgens Boersma stevent de man af op een persoonlijk faillissement als hij niet snel vrij komt. De rechtbank vond de verdenking – poging moord, dan wel poging doodslag – te ernstig om de Westereender voorlopig vrij te laten.

Kleding op naam vriendin besteld

De man heeft op een eerdere zitting toegegeven dat hij het slachtoffer op 10 augustus vorig jaar ernstig heeft mishandeld in haar woning in Surhuisterveen. Er was iets bij hem geknapt toen hij zijn vriendin in tranen aantrof omdat het slachtoffer verschillende keren op haar naam kleding zou hebben besteld. Hij ging vervolgens naar de woning van de vrouw om verhaal te halen. Die confrontatie liep volledig uit de hand. Het slachtoffer liep onder meer een gescheurde milt op. Volgens Kooi is zij onder behandeling voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

 

Regionaal nieuws

zaterdag 25 september

Jaarlijkse fruitdag bij de Spitkeet