5,9 °C

Wietplantage boven café: boete en winst terugbetalen

ma 01 maart 2021 15.50 uur

LEEUWARDEN -

Een 35-jarige wietkweker uit Munnekezijl draaide er maandag op de zitting van politierechter Kees Post niet omheen: hij gaf toe dat hij eind 2018, begin 2019 betrokken was geweest bij het opzetten en runnen van een hennepplantage. Deze bevond zich boven een café aan de Foarwei in Oudwoude.

Uitbater ontkende

De vraag die onbeantwoord bleef was of de Munnekezijlster het allemaal alleen gedaan, of dat de uitbater van het café wellicht ook op de hoogte was. De Munnekezijlster beweerde van wel, de 59-jarige uitbater had bij de politie steevast ontkend. Maandag kwam er geen antwoord op de vraag: de advocate van de uitbater was verhinderd, zijn zaak werd aangehouden.

99 planten in slaapkamer

Op 21 februari 2019 had de politie een inval gedaan, na een tip via Meld Misdaad Anoniem, een zogeheten MMA-melding. Op de eerste verdieping van het café was in een slaapkamer een wietplantage met 99 planten ondergebracht. De stroom werd illegaal afgetapt. De uitbater verklaarde dat hij door een klant - de Munnekezijlster - was benaderd, die zou de ruimte willen gebruiken voor de opslag van elektrische apparaten.

'Een hartverzakking'

De cafébaas zou pas veel later hebben ontdekt dat er een hennepkwekerij boven zijn café zat. Nadat hij door een monteur was gewezen op een vreemde elektrische kabel door de stoppenkast liep, zou hij de Munnekezijlster om uitleg hebben gevraagd. Toen hij werd geconfronteerd met de wietplantage zou dat de kroegbaas bijna 'een hartverzakking' hebben bezorgd.

Uitbater wel op de hoogte

Omdat de kroegbaas bang was voor de medeverdachte, durfde hij volgens zijn zeggen niet tegen de ander in te gaan. De Munnekezijlster beweerde dat de uitbater wel degelijk op de hoogte was. Hij schatte dat hij in november 2018 was begonnen en voor de politie-inval in februari eenmaal had geoogst. De oogst had 5000 euro opgebracht.

Geldboete

Het aantal planten viel net binnen de norm voor een geldboete: vanaf 100 planten moet er volgens de richtlijnen van de rechtbanken een werkstraf opgelegd worden. Omdat de zaak behoorlijk oud was, veroordeelde Post de Munnekezijlster tot een boete van 750 euro, plus 250 euro voorwaardelijk. Van het crimineel verdiende geld moet de man iets meer dan de helft in de Staatskas storten: 2375 euro.

 

Regionaal nieuws

5,9 °C

3 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.