Account
Logo
Zoeken
8.1 °C
Pieter Jelles Troelstra in De strijd om het Binnenhof
Wouke van Scherrenburg met Troelstra-biograaf Piet Hagen in de Handelingenkamer van de Tweede Kamer.jpg

Pieter Jelles Troelstra in De strijd om het Binnenhof

do 11 februari 2021, 15.29 uur

LEEUWARDEN - Hij is één van de interessantste volksvertegenwoordigers in de Nederlandse politieke geschiedenis: Pieter Jelles Troelstra (1860-1930). Fries volksheld, dichter, bevlogen parlementariër, maar bovenal grondlegger van de sociaal-democratie in Nederland. In de voorlaatste aflevering van de 7-delige NTR-geschiedenisserie De strijd om het Binnenhof onderzoekt Wouke van Scherrenburg het leven van deze bevlogen politicus.

De strijd om het Binnenhof is een serie over politieke leiders die een cruciale rol hebben gespeeld in de geschiedenis van onze democratie.

Zeven hoofdpersonen

Oud-parlementair verslaggever Wouke van Scherrenburg neemt de kijker in deze serie mee in de levens van achtereenvolgens Jacoba van Beieren, Johan van Oldenbarnevelt, de gebroeders De Witt, Rutger Jan Schimmelpenninck, Johan Rudolph Thorbecke, Pieter Jelles Troelstra en Pim Fortuyn. Levens die getekend werden door strijd om de macht en persoonlijke tragiek.

Combinatie van documentaire en drama

De NTR heeft een naam als het gaat om de productie van grote geschiedenisseries. Van De Gouden Eeuw tot De IJzeren Eeuw, maar ook 80 Jaar Oorlog en Goede Hoop. Wat De strijd om het Binnenhof onderscheidt van eerdere series is de vorm: niet eerder werd documentaire met drama gecombineerd.

In elke aflevering is namelijk ook te zien hoe een cruciale gebeurtenis uit het leven van de hoofdpersoon wordt gedramatiseerd door scenarist en regisseur Niek Barendsen, die zich voor deze aflevering voorbereidt door op bezoek te gaan bij Fiona Geraets, achterkleindochter van Pieter Jelles Troelstra. In de uiteindelijke scène zien we Jasper Stoop als de jonge Pieter Jelles Troelstra en Gijs Scholten van Aschat als zijn vader.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum






regionaal nieuws

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid